Vágólapra másolva!
Bár még mindig rengeteg a kifogásolnivaló, némi javulás is tapasztalható a korábbi évekhez képest a fogyasztóvédők szerint, akik az ellenőrzések során kaptak áramütés-veszélyes ajándékot is.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 180 árubemutatón végzett hatósági ellenőrzést 2012-ben február 20. és október 16. között, 117 esetben tártak fel valamilyen jogsértést, így a kifogásolási arány már "csak" 65 százalékos volt a korábbi 76 százalékkal szemben.

A bemutatók 53 százalékán történt tisztességtelennek minősülő kereskedelmi gyakorlat, ráadásul a jogsértések halmozottan fordultak elő. 201 olyan tájékoztatás hangzott el az előadásokon, amely alkalmas volt megtévesztésre az eladásra kínált termék tulajdonságai, egyéb jellemzői tekintetében. Összesen 368 fogyasztói panasz érkezett, a legtöbben azt kifogásolták, hogy az értékesítővel szemben nem tudták érvényesíteni elállási jogukat.

Pozitívumként értékelhető ugyanakkor, hogy agresszív kereskedelmi gyakorlatot nem tapasztaltak, és, hogy az árubemutatóra invitáló meghívók 86 százalékánál a tájékoztatás megegyezett a termékbemutatón tapasztaltakkal. Azonban egy ajándékként átadott műszaki termék áramütés-veszélyesnek bizonyult a későbbi vizsgálaton, ezért intézkedtek a forgalomból való kivonásáról. 22 esetben szabtak ki bírságot 3,1 millió forint értékben, egy esetben szabálysértési eljárás indult, egyben pedig a felügyelőség az előadó ellen a rendőrségen tett feljelentést.

Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy az árubemutatókat szervező cégek újabb eszközökkel megnehezítik a hatóság részvételét a termékbemutatókon, illetve egyre kifinomultabb előadói technikákat - például burkolt utalásokat, fogalmak körülírását - alkalmaznak annak érdekében, hogy a megtévesztés látszatát elkerülve vegyék rá a jellemzően nyugdíjas korú hallgatóságot a vásárlásra.