Szabó Máténak meghívó kell az aluljáróba

Vágólapra másolva!
Nem kapott még hivatalos meghívót Tarlós Istvántól, így egyelőre nem is vett részt a Ferenciek terére tervezett aluljárószemlén Szabó Máté ombudsman.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman még nem kapott hivatalos megkeresést a főpolgármestertől, így érdemben nem is tud reagálni Tarlós István aluljárószemlére szóló meghívására - közölte Bassola Eszter, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának szóvivője az MTI-vel pénteken.

Szabó Máté 2011 decemberében kérte az Alkotmánybíróságtól (AB), hogy semmisítse meg az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást. Ennek nyomán az Ab 2012. november 12-ei határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását, és megsemmisítette a törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület használatát életvitelszerű lakhatásra.

Tarlós István pénteken azt mondta azt MTI-nek: "ha valaki most lemegy a Ferenciek terére, konstatálhatja, hogy kétéves munkánkat tették tönkre". Mint mondta, az emberek ott végzik a dolgukat, megágyaztak, a külföldiek ámultan nézik, hogy mi történik ott, és a főváros gyakorlatilag tehetetlen. Ráadásul a hajléktalanok is sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek - emelte ki.

Tarlós István jelezte: megerősíti a polgármesterekkel közös korábbi kezdeményezésüket, és a parlament segítségét kérik az ügyben, emellett látogatásra hívta az ombudsmant, "nézze meg saját szemével, hogy ahhoz képest, ami két hónapja volt, most mi van".

Szabó Máté most két hétig szabadságon lesz

Bassola Eszter, az ombudsmani hivatal szóvivője pénteken az MTI-nek azt mondta: az alapvető jogok biztosának álláspontja továbbra is az, amit korábbi indítványában megfogalmazott: a hajléktalanokat nem lehet azért büntetni, hogy önhibájukon kívül az utcára kényszerültek. A szóvivő ugyanakkor kiemelte: azt az ombudsman sem állította, hogy jó ha az utcán élnek az emberek, de úgy véli ezzel a helyzettel szemben nem rendészeti módszerekkel kell fellépni.

Szabó Máté szerint szociális eszközökkel kell megelőzni az emberek utcára kerülését. Azoknak pedig, akik már ilyen helyzetben vannak, segíteni kell. Ehhez a menhelyek, nappali melegedők számát kell növelni, és itt olyan légkört kialakítani, hogy oda az otthontalanok be is menjenek.

Az ombudsmani hivatal szóvivője nem kívánt reagálni arra, hogy Szabó Máté a hivatalos meghívás kézhezvétele után elmegy-e az aluljárószemlére. Azt viszont elmondta, hogy az ombudsman egy régen betervezett, egészségügyi jellegű szabadság miatt péntektől két hétig távol lesz a hivataltól.