Elővárosi BKV-járatokat vesz át a Volánbusz

Vágólapra másolva!
Májustól a Volánbusz végzi kilenc budapesti agglomerációs településre közlekedő autóbuszjárat üzemeltetését.
Vágólapra másolva!

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló, tavaly elfogadott törvény és a vonatkozó uniós rendelet alapján a BKV 2013. május 1-jétől Budapesten kívül nem láthat el közszolgáltatási feladatokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezért jogszabályi kötelezettsége alapján a Volánbuszt bízta meg a járatok üzemeltetésének átvételével májustól.

Kilenc települést (Budakeszi, Budaörs, Diósd, Gyál, Nagykovácsi, Pécel, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint) érint a változás, e helységek kiszolgálása jelenleg 27 nappali és 8 éjszakai autóbuszvonalon, összesen 132 autóbusszal történik.

Új autóbuszokkal javítják majd a szolgáltatás színvonalát, de több járatot és menetidő-csökkentést is ígérnek. Azt remélik, az új buszok beállítása további utasokat ösztönözhet a közösségi közlekedési eszközök igénybevételére, ettől a csatlakozó járatok utasforgalmának bővülése is várható.

Várhatóan az év második felében zárulhat le az új járművek beszerzése, az átmeneti időszakban ezért a közlekedés bérlelt járművekkel valósulhat meg. Felszabaduló autóbuszait a BKV a fővárosi helyi közlekedésében használhatja majd. A Volánbusz az átvett feladatokat jelentős részben a jelenlegi BKV-dolgozók bevonásával tervezi ellátni.