Cenzúrázták Esterházyt a Kossuth rádión

Vágólapra másolva!
Esterházy Péter havonta megjelenő kulturális ajánlójából kivágták azt a részt, amely a Nemzeti Színházról szólt - állítja az író az Élet és Irodalom pénteki számában megjelenő cikkben. Az MTVA bocsánatot kér, de szerintük nem cenzúráztak.
Vágólapra másolva!

Az Élet és Irodalom pénteki számában megjelenő cikkből közölt egy néhány bekezdést a hetilap a Facebook-oldalán. Esterházy a következőket írja: "Mert fölkértek, hogy havonta kultúrajánljak, Kossuth Rádió, Trend-idők, és ajánlottam is, az új Rubin Szilárdot, hozzá rögtön Keresztesi nagyon érdekes és jól olvasható monográfiáját, kiállításokat a PIM-ből, a Kovács Ida rendezte Ottlikot, Pádár Eszter Örkényét, Bazsányi Nádasát meg színházat, a Nemzetit. Ez utóbbit nem politikai kekeckedésből (bár mért ne tehe...ttem volna akár azt is, ok volna), hanem merthogy ez a Nemzeti már csak fél évig lesz, aztán beszántják, és mivel szerintem a Nemzeti még soha ilyen közel nem volt a közönségéhez, mint most, Alföldi vezetése alatt, aki ezt a ritkán, szerencsésen megszülető közelséget meg akarja még ismerni, menjen, míg mehet".

"Mármost az egyik ajánlást kivágták. Akik eltalálják, melyiket, azok közt a kultuszminiszter portréjával díszített turulmadarakat sorsol ki a Magyar Művészeti Akadémia. Bármily meglepő, a nemzetis ajánlás esett áldozatul" - utal Esterházy a botrányt kavaró igazgatóválasztásra, majd így folytatja: "Mondanám Básti Lajos hangján: De hát hogy jövök én ehhez? Legutóbb engem, emlékeim szerint, 1981-ben cenzúráztak. Fogok most én is kapni egy telefont, hogy elnézést, félreértés történt? Merthogy hirtelen 86-ban vagyunk (mert akkor már reflektálhattam a 81-es barbárságra)?" .

"De nem akarok most se 81-ben, se 86-ban élni. Már egyszer éltem akkor, egyszer elég volt. A Nemzeti Együttműködés Rendszere mint kádármaszat; így nem akarnék nemzetegyüttműködni" - zárul a pénteki ÉS-ben megjelenő írás részlete.

Az MTVA bocsánatot kér

Az MTVA vezérigazgatója, Böröcz István gyors vizsgálatot rendelt el a Trendidők című december 25-én Kossuth Rádióban elhangzott programajánló blokkal kapcsolatban, de az MTVA a cenzúra vádját határozottan visszautasítja - írják közleményükben, és hozzáteszik, hogy ezzel együtt a műsor szerkesztőjének döntését - tekintettel Esterházy Péter író személyére, munkásságára - hibás műsorszerkesztési döntésnek tekinti, és az írótól ez úton is elnézést kér.

Az MTVA szerint a vizsgálat megállapította, hogy a külső gyártásban készülő műsorban a programajánlók konkrét kiállításra, eseményre, könyvbemutatóra vonatkoznak. "Esterházy Nemzeti Színházat illető ajánlása nem konkrét eseményhez kapcsolódott, ezért értékelte úgy, hogy az nem illeszkedik a műsor struktúrájához." - írják. Az MTVA úgy ítéli meg, hogy a rádió szerkesztője hibás döntést hozott, "a Kossuth-díjas író szavai megfeleltek a műfaji követelményeknek, a szerkezeti változtatást nem tartja indokoltnak." Az előzetes vizsgálat eredményeként az MTVA vezérigazgatója fegyelmi vizsgálat lefolytatását rendelte el a szerkesztővel szemben - zárták a közleményt.

Régi történet

A Nemzeti Színház igazgatóválasztása körüli botrány nem Esterházy esszéjével kezdődött. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere december közepén jelentette be, hogy Vidnyánszky Attilát nevezi ki a Nemzeti Színház új igazgatójának Az új igazgató megbízatása 2013. július 1-jével kezdődik, és öt évre, 2018. június 30-ig szól. Az igazgatói posztra négyen pályáztak, de csak Alföldi és Vidnyászky anyagát találták érvényesnek. A két jelöltet a pályázat értékelése után egy szakmai bizottság hallgatta meg. A pályázatok és a személyes meghallgatás után Vidnyánszkyt a bizottság mindegyik tagja alkalmasnak találta, Alföldi Róbertet viszont mindössze egy bizottsági tag támogatta.

Korábban ugyanakkor kritizálták a véleményező bizottság összetételét, amelynek tagjai közül jópáran köthetők voltak Vidnáyszky Attilához, de igazgatói munkája során Alföldi Róbert is több kritikát kapott a kormánypártok egyes politikusai részéről, sőt, Réthelyi Miklós, akkori nemzeti erőforrások miniszterétől még figyelmeztetésben is részesült, amiért faragatlan módon válaszolt egy újságírói kérdésre.