Tavaly csak nyolcan kaptak kegyelmet

Vágólapra másolva!
Mindösszesen nyolc embernek adtak kegyelmet 2012-ben a köztársasági elnökök. Arról nincsen adat, hányat bírált el Schmitt Pál, és hányat Áder János. Mindenesetre ez a szám nem számít kirívóan alacsonynak, bár tavaly jóval kevesebben fordultak az elnökhöz kegyelemért.
Vágólapra másolva!

2012-ben összesen 556-an kértek kegyelmet a köztársasági elnöktől, de csak nyolcan kapták meg, míg 548 kérvényt elutasítottak - derül ki a kormányzati portálon közzétett statisztikából. A legkevesebb kegyelmet Schmitt Pál adta 2010-ben, míg a legmegengedőbb elnök Sólyom László volt 2008-ban. A korábbi évekkel ellentétben 2012-ben jóval kevesebben folyamodtak a köztársasági elnökhöz kegyelemért: míg 2010-ben 871-en, 2011-ben pedig 951-en fordultak az elnökhöz, addig 2012-ben csak 556-an szerettek volna mentességet kapni a büntetésük alól. A köztársasági elnökök sosem osztogatták bőkezően az elnöki kegyelmeket. A jóváhagyott kérelmek aránya mindig 0,5 és 4 százalék közé esett 2002 óta.

Halasztást és félbeszakítást is csak 11-en kaptak a 114 kérelmező közül, de ez nem tekinthető kevésnek, mert az elmúlt években is hasonló arányban kapták meg az enyhítést. A leglágyabb szívű itt is Sólyom László volt 2008-ban, aki 14 kérvényezőnek adott halasztási vagy félbeszakítási lehetőséget. A bűnügyi költség és rendbírság elengedése, illetve mérséklése iránti kérelmek közül 90-et hagyott helyben a köztársasági elnök, míg 82-őt részben fogadott el, 534-et pedig elutasított.

Az alkotmány szerint egyedül a köztársasági elnök adhat kegyelmet egy már elítélt embernek, és a döntést indokolnia sem kell. A beérkezett kegyelmi kérvényeket és a hozzájuk kapcsolódó iratokat a KIM készíti elő, javaslatot tesz az elnöknek a döntésre, később pedig a döntéseket ellenjegyzi. Csak az kérhet kegyelmet - hivatalosan a miniszteren keresztül -, akit már valamilyen büntetésre, például börtönre ítéltek, de az ítéletet még nem hajtották végre. A köztársasági elnök a börtön- és sok más büntetést elengedhet, de a kényszergyógykezelésre, vagyonelkobzásra neki sincs befolyása, ezeket a büntetéseket nem törölheti el.