Új alkotmányt visz a tárgyalásra az Együtt 2014

Vágólapra másolva!
Alternatív alkotmánytervezettel készül az Együtt 2014 a szerda délután kezdődő baloldali ellenzéki tárgyalássorozatra. Az Együtt 2014 tárgyalódelegációját Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter vezeti, az MSZP-ét pedig a fia, Bárándy Gergely szocialista képviselő. Az Együtt 2014 egyik vezetője azt is bejelentette, hogy tüntetést szerveznek a Parlament elé a választási feliratkozás ellen, ha a kormány az alkotmánybírósági döntés ellenére is bevezeti.
Vágólapra másolva!

A "jogállam helyreállításának" programjával és alternatív alkotmánytervezettel készül a délután kezdődő ellenzéki tárgyalásokra az Együtt 2014 - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke.

Emellett egy harmadik dokumentumot is megosztanak majd tárgyalópartnereikkel. Ez "visszafogott alkotmánykorrekcióra" tesz javaslatot abban az esetben, ha az ellenzék nem szerez kétharmados többséget a választásokon - mondta Szigetvári. Az Együtt 2014 tárgyalási javaslatában azt kezdeményezi, hogy a szociális biztonsághoz, a lakhatáshoz és az egészséghez való jogot alapjogként határozzák meg. Indítványozzák a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, a médiatanács megszüntetését, "a társadalmi akaratot pontosabban tükröző választási rendszer kidolgozását".

Emellett visszaállítanák az Alkotmánybíróság korábbi jogkörét, korlátoznák az Országos Bírósági Hivatal elnökének hatáskörét, helyreállítanák a kisebbségi jogok és a jövő nemzedékek biztosának függetlenségét. A kormányozhatóság érdekében jelentősen csökkentenék a kétharmados törvények számát. Emellett önkormányzati reformot szorgalmaznak, valamint a részvételi demokrácia kiterjesztését.

Tüntetésre is készülnek

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke tavaly novemberben hívta szakpolitikai egyeztetésre a baloldali pártokat, mert szerinte "a kormányváltás nemzeti érdek". A budapesti Pallas Páholyban délután két órakor kezdődött zártkörű megbeszélésen az MSZP mellett részt vesz a Bajnai Gordon által vezetett Együtt 2014, a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció, a Magyar Szociáldemokrata Párt, illetve az Árok Kornél által vezetett Szövetségben Együtt Magyarországért. Az LMP a múlt héten jelezte, hogy nem vesz részt a tárgyaláson.

A szerdai sajtótájékoztatón kiderült, hogy az Együtt 2014 tárgyalási delegációját Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere vezeti majd. A szocialista pártét a fia, Bárándy Gergely MSZP-s elnökségi tag, a Demokratikus Koalícióét pedig Molnár Csaba, a párt alelnöke vezeti.

A pártok elsőként a közjogi kérdésekről egyeztetnek, a jövő héten pedig a gazdaságpolitikai támákkal folytatják. Szigetvári Viktor most bejelentette, hogy az Együtt 2014 egyelőre csak a közjogi kérdésekről szóló egyeztetéseken vesz részt, gazdaságpolitikai tárgyalásokra nem mennek el az alkotmányos fejezet lezárásáig. Az Együtt 2014 egyik vezetője az [origo]-nak délelőtt azt mondta, hogy hosszú egyeztetésre kell készülni, mert "egy kétórás megbeszélés alatt nem lehet minden közjogi kérdésben megállapodni". Az MSZP-s Steiner Pál viszont úgy látja, hogy az előkészítő anyagokból látszik, hogy a "demokratikus ellenzék tagjai az alapvető kérdésekben egyetértenek".

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke azt mondta a szerdai sajtótájékoztatón, reméli, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti az előzetes regisztrációról szóló rendelkezéseket. Ellenkező esetben, vagy ha a kormányoldal "jogi trükközéssel" mégis bevezeti a feliratkozást, kezdeményezik, hogy a demokratikus ellenzéki erők együtt tüntessenek a Parlament előtt.