Messze még az új alkotmány

Vágólapra másolva!
Új alkotmányt szeretnének a baloldali pártok, ezért kétharmaddal szeretnék megnyerni a választásokat. Ebben értettek egyet a résztvevők a baloldali ellenzéki egyeztetésen, amelyet valaki egykori MSZP-s taggyűléshez hasonlított. Arról már nagyobb vita várható, hogyan jut el a baloldal az új alkotmány elfogadásáig, a részletekről a jövő héten folytatják az egyeztetést. Az Együtt 2014 addig nem is hajlandó másról tárgyalni, míg nem tisztázzák a közjogi kérdéseket.
Vágólapra másolva!

"Mintha csak egy régi MSZP-taggyűlésen lettünk volna" - jegyezte meg egy résztvevő nevetve a baloldali ellenzéki pártok első találkozója után szerda délután. A budapesti Pallas Páholyban öt szervezet képviselője ült le, hogy az alkotmányról és "a jogállam helyreállításának forgatókönyvéről" egyeztessen, és a résztevők között valóban sok egykori szocialistát lehetett felfedezni.

A Demokratikus Koalíciót képviselő Molnár Csaba és Avarkeszi Dezső és a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot képviselő Schmuck Andor is az MSZP tagja volt egykor. Az Együtt 2014-et pedig Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere képviselte. A volt miniszternek nem akármilyen tárgyalópartnerrel kellett megvitatnia a magyar alkotmányosság jövőjét, az MSZP ugyanis a fiát, Bárándy Gergely szocialista képviselőt delegálta.

"Külső szemlélőnek pikáns lehet, hogy a fiam ül velem szemben, de ez nem okoz gondot, ráadásul azonosak az elképzeléseink" - mondta az [origo]-nak Bárándy Péter, aki hozzátette, hogy a karácsonyi vacsoránál ez szóba sem került közöttük. A fiatalabb Bárándy szintén azt mondta, nem találja furcsának, hogy az apjával egyeztetett, "ügyvédként is volt, hogy más-mást védtünk".

Új alkotmányra van szükség

A majdnem háromórás egyeztetésen arra jutottak a résztvevők, hogy az alapkérdésben egyetértenek: új alkotmányra van szükség, "mert a jelenlegi alaptörvénynek se társadalmi, se tartalmi legitimációja nincs". Emellett abban is egyetértettek, hogy a baloldali pártok - ha kétharmaddal nyernének is - nem egyedül akarnak alkotmányozni. "Széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés után születhet majd az új alkotmány" - jelentette ki Bárándy Gergely.

Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint "két lépcsőben" fognak alkotmányozni: először a legszükségesebb rendelkezéseket módosítják, hogy "helyreálljon a jogállami működés", ezután pedig következik egy "hosszú és kiterjesztett alkotmányozási folyamat". Vagyis ez azt jelenti, hogy a jelenlegi forgatókönyv szerint "messze van még az új alkotmány".

A széleskörű egyeztetési szándéknak ugyanakkor némileg ellentmond, hogy az Együtt 2014 éppen délelőtt hozta nyilvánosságra alternatív alkotmányát, amely már egy paragrafusokra bontott javaslat. Erről az Együtt 2014-es Bárándy Péter azt mondta, hogy a közzétett dokumentum "mintapéldány".

Akadt azért vitás pont

Az egyeztetésen a megkérdezett résztvevők szerint főként az általánosabb kérdésekről volt szó, a részletekről szóló vitát egyelőre "áttolták a következő hetekre". Vitás pont lehet például, hogy a Demokratikus Koalíció szerint nem elég az első lépcsőben az alaptörvényt módosítani, a párt szerint fel kell függeszteni az alaptörvényt, és visszaállítani a régi alkotmányt, amíg el nem fogadják az újat. Szintén elhalasztották a vitát arról a két javaslatról, amelyet az Árok Kornél-féle Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt (SZEM) tett le az asztalra - mondta az [origo]-nak Nagy Marianna, a SZEM alelnöke. A párt a parlamenti képviselők visszahívhatóságának bevezetését javasolta, és felvetette a kétkamarás parlament ötletét.

Bárándy Péter szerint jó jel, hogy az átfogó kérdésekben egyetértenek, de a részletekről még számít vitára. Amíg ezeket nem tisztázzák a baloldali pártok, az Együtt 2014 nem is megy el a többi, MSZP által javasolt egyeztetésre, így a jövő heti gazdaságpolitikai tárgyaláson sem vesz részt. "Annyira rosszul állunk, hogy az alkotmány a legfontosabb" - fogalmazott az [origo]-nak az idősebb Bárándy.

A fiatalabb Bárándy azt mondta, hogy a gazdaságpolitikai egyeztetést a jövő héten az Együtt 2014 nélkül is elindítják, és a közjogi egyeztetés is folytatódik. Ezen például arról tárgyalnak, hogy mi történik, ha nem nyernek kétharmaddal a baloldali pártok. "Lényegesen nehezebb lesz, ha nem kap kétharmadot az ellenzéki összefogás, de feles többségnél sem dől össze a világ" - mondta optimistán Bárándy Gergely. A résztvevők jövő szerdán, január 9-én folytatják az egyeztetést, habár nem biztos, hogy mindenki jól felírta az időpontot. Schmuck Andor távozóban azt mondta az újságíróknak, hogy "bizakodó a tárgyalást illetően, amely 11-én vagy 13-án folytatódik".

Fidesz: El akarják törölni a bankadót

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szerint másfél év "megrendezett bújócskázása" után újra összeállt a régi csapat, "Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy elővette a Bárándy család által összerakott közjogi csomagot". A Fidesz szerint azok próbálnak az emberi jogok védelmezőinek feltűnni, akik 2006-ban viperákkal támadtak békés ünneplőkre, és lábbal tiporták a demokráciát, azok puhítanák fel az alaptörvény államadósságra vonatkozó előírását, akik megduplázták az államadósságot és a "devizahitel csapdájába" lökték a családokat, miközben Európa legjövedelmezőbb bankszektorát hozták létre. A szóvivő elmondta, hogy miközben a "Bárándy család alkotmánytervezetét lobogtatják", aközben az igazi szándékaikról hallgatnak, el akarják törölni a bankadót.