Már félmillió határon túli magyar tett állampolgári esküt

Vágólapra másolva!
Összesen félmillió határon túli magyar tett állampolgári esküt augusztusig. Erről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszélt a Vajdaságban, egy ünnepségen szombaton. Kiderült, a Szerbiában élő magyarok 40 százaléka, 100 ezer ember igényelt magyar állampolgárságot.
Vágólapra másolva!

Eddig 500 ezer külhoni magyar tette le az állampolgársági esküt - közölte szombaton Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a vajdasági Palicson tartott Szent István napi ünnepségen. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által szervezett rendezvényen Fazekas azt mondta, minél több külhoni magyar tegye le az állampolgársági esküt, vegyen részt az ország közügyeiben, válasszon, szavazzon a határ mindkét oldalán. "Ezáltal lehet ugyanis megtartani magyarságunk, identitásunk, ezáltal ölt testet az eszme, miszerint minden magyar felelős minden magyarért."

Pásztor István, a VMSZ elnöke azt mondta, 2010-ben az ünnepen azt állították, hogy a vajdasági magyar közösség nemzetalkotó erő., és ez azóta beigazolódott. A cél az volt, hogy a magyarok közjogi kötődéssel is erősítsék meg a nemzethez tartozás érzését. "Ma nyugtázhatjuk, hogy a vajdasági közösség 40 százaléka, 100 ezer ember igényelte a magyar állampolgárságot, és 60 ezren már esküt is tettek, köztük félszázan szombaton délután Szabadkán" - mondta.

Pásztor István szerint az elmúlt napokban a Nemzeti Választási Iroda hozzálátott azoknak a lapoknak a elküldéséhez, melyeknek alapján a külhoni állampolgárok a választási névjegyzékbe való feliratkozással jelezhetik, hogy élni kívánnak szavazati jogukkal, és részt akarnak venni a 2014-es magyarországi választásokon. A VMSZ segít, hogy a szükséges formaságok elintézése minél simábban menjen. Segítenek annak is, aki magyar állampolgárságot akar igényelni.