Bilincsben vitték a bíróságra az ukrán oligarchát

Vágólapra másolva!
Új eljárást rendelt el a Sepeljev házaspár menekültstátusa ügyében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn. A volt ukrán képviselőt, politikust hazájában súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják, de ő tagadja bűnösségét.
Vágólapra másolva!

A magyar hatóságok fél éve fogták el a házaspárt Budapesten. Ezután mindketten menekültstátusért folyamodtak, amit azonban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal elutasított. Ezt a döntést támadta meg a házaspár a bíróságon, amely hétfőn a döntést megsemmisítve új eljárásra utasította a hivatalt.

A bíróság személyiségi jogokra és államtitokra hivatkozva több mint két órán át zárt tárgyalást tartott, a határozat indoklása sem nyilvános, csupán a rendelkező rész. A kiadatási letartóztatásban lévő házaspárt bilincsben hozták a tárgyalásra.

Olakszandr Sepelev ukrán oligarchát azzal azzal vádolják, hogy megöletett három embert. A negyedik, aki túlélte, Szerhij Djadecsko ukrán bankár, aki a legutóbbi, október 19-i tárgyaláson azt állította, rettegés az élete, ezért akkor a bíróságra is testőrökkel és golyóálló diplomatatáskával érkezett.

Sepeljev két ciklusban volt parlamenti képviselő Julija Timosenko volt kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben azonban kizárták frakciójából, ezért csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához. A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult a nyugat-ukrajnai Vinnyicja megye egyik körzetében, de nem jutott be a parlamentbe.