Papcsák mégis nyilatkozott az örményekről

Vágólapra másolva!
A Fidesz nevében levelezett egy azeri társasággal, ebből idéztek a külföldi újságok.
Vágólapra másolva!

Közleményben ismerte el a londoni székhelyű az Európai Azerbajdzsán Társaság (TEAS), hogy nekik válaszolt írásban feltett kérdéseikre Papcsák Ferenc az örmény-azeri konfliktus ügyében. Papcsák Ferenc korábban tagadta, hogy örményellenes kijelentéséket tett Azerbajdzsánban, ahogy az múlt hét hétfőn az egyik azeri újságban megjelent.

Az Azernews múlt hétfői tudósításában idézte Papcsákot, a lapban megjelent nyilatkozat szerint a magyar politikus felszólította Örményországot, hogy csapatai hagyják el Hegyi-Karabahot, valamint elítélte az örményeket, mert elnökválasztást tartottak Karabahban. Papcsák ezután közölte, hogy egyetlen azeri lapnak sem nyilatkozott, az azeri hírportál által megjelentetett cikk tartalmától pedig elhatárolódott.

A TEAS a Népszabadság megkeresésére közölte, hogy egy nem pontosított időpontban kérdéseket küldtek a Fidesznek az azeri-örmény konfliktussal kapcsolatban, amelyre a párt szeptemberben válaszolt, a választ pedig Papcsák írta alá. Ebben az állt, hogy Hegyi-Karabah Azerbajdzsán része, Örményországnak pedig ki kell vonulnia a több mint húsz éve megszállt területről. A lap szerint a válaszban szerepelt az is, hogy Örményország provokálta a nemzetközi közvéleményt egy hegyi-karabahi repülőtér építésével, illetve úgynevezett elnökválasztás megrendezésével. A Népszabadság szerint az azeri lapok a TEAS sajtóközleménye alapján közölték a Papcsák fotójával illusztrált cikkeiket.