NAV: Igenis keményen dolgozunk

Vágólapra másolva!
Az adóhatóság nyomozásai és közleményei nem naptárhoz és nem belpolitikai eseményekhez igazodnak - mondja a NAV.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozásai és közleményei nem a naptárhoz és nem belpolitikai eseményekhez igazodnak - reagálta a NAV az Origo pénteken megjelent, Megtáltosodott a NAV című cikkére, amely az adóhivatal szerint több pontatlanságot is tartalmazott, és azt sugallja, hogy a NAV 23 ezer dolgozója csak akkor végzi a dolgát, ha valaki botrányt kavar.

A NAV összesítése szerint októberben és novemberben is három-három olyan áfacsalásos ügyről adtak ki közleményt, amelyekben büntető eljárás zajlik vagy zajlott a NAV-nál. Az adóhivatal ebben az évben havonta 1-5 adócsalásos ügyről adott ki közleményt, bár volt két olyan hónap is volt, amikor nem adtak ilyenről tájékoztatást. Az elmúlt két évhez képest idén egyelőre még kevesebb ilyen közeményük volt: 2011-ben összesen 38, 2012-ben 26 ilyen ügyről számoltak be, idén összesen 21 közleményt adtak ki. "A 2011. január elsején felállt NAV első nyilvánosságra hozott sikere 2011 januárjában jelent meg a sajtóban, azóta csak áfacsalás témájában 84 hírt adtunk ki" - írták.

A táblázathoz mellékelt levelükben meg is jegyzik, hogy "mint látható, a felsorolt közlemények nem egyenlően elosztva kerülnek nyilvánosságra, mint ahogy a büntetőügyek nyomozása sem a naptárhoz igazodik. Van, hogy egy ügy hetek alatt, és van, hogy évek alatt jut olyan stádiumba, hogy nyilvánosságra tárható információkkal tudjunk szolgálni". Megjegyzik azt is, hogy a NAV sajtókommunikációja épp olyan összetett, mint a szervezet, működését törvények, és nem belpolitikai események határozzák meg.

A NAV munkatársai októberben is keményen dolgoztak, a NAV nyomozói összesen 6172 ügyben folytattak nyomozást (ezek folyamatban lévő ügyek), amelyek döntő részében áfacsalás képezi a gyanú alapját - írták. Ha a NAV dolgozói csak akkor végeznék a dolgukat, amikor valaki botrányt kavar, akkor nem működne az ország, "hiszen a költségvetés bevételeinek több mint 90 százaléka a NAV munkája révén kerül az államkasszába. Ez nagyságrendileg 11 ezer milliárd forint" - írták.