Meghalt a börtönben Pándy András

Vágólapra másolva!
Több lányát is rendszeresen megerőszakolta a Belgiumba települt lelkész, aki a '80-as években - egyik lányával együtt - két volt feleségét és négy gyerekét gyilkolta meg. Pándy András ellen közvetlen bizonyítékot nem találtak, de így is életfogytiglanit kapott. 
Vágólapra másolva!

86 éves korában meghalt a börtönben Pándy András sorozatgyilkos. A magyar származású volt lelkészt 2002-ben ítélték életfogytiglani börtönre hat családtagjának meggyilkolása miatt. Ágnes lányával bűnszövetségben két volt feleségét és négy gyermekét ölte meg. Pándy Ágnest 21 év börtönre ítélték, de 2010-ben szabadlábra helyezték.

Pándy András Maygarországon tanult teológiát, majd Belgiumba ment, ahol protestáns hittant tanított flamand iskolákban és magyar menekültek gyülekezetében lelkészkedett. Anyagiakban nem szenvedett hiányt, három háza volt Brüsszelben.

Pándy Ágnes 1992-ben jelentette fel apját a rendőrségen, mert fiatalon megerőszakolta őt, majd vérfertőző viszonyra kényszerítette. A családtagokról ekkor még csak eltűntekként beszélt. Aztán öt évvel később, már letartóztatása után vallott. Pándy András soha nem ismerte el a gyilkosságokat, közvetlen tárgyi bizonyíték vagy holttest nem került elő, azt a néhány csontdarabot, amelyet egyik házában találtak, sem sikerült azonosítani.

A brutális gyilosságok kronológiája a vádirat alapján:

1984 - Pándy már elvált első feleségétől, Sores Ilonától, három gyermekük, Ágnes, Dániel és Zoltán nála maradnak. Második felesége, az apróhirdetés révén megismert Fintor Edit három lányt hoz korábbi házasságaiból a házhoz: Tímeát, Tündét és Andreát. Házasságkötésük után két gyermekük születik: ifjabb András és Réka. A Brüsszelben élő Pándynak tehát felesége és öt saját, valamint három örökbefogadott gyermeke van. Edit a felesége, Ágnes az ágyasa, de megerőszakolja Tímeát is, aki november végén megszüli a kényszerviszonyból fogant fiát, Márkot.

1985 - Ágnes nem akar elviselni vetélytársat, január 23-án becsalja az egyik szobába Tímeát és hátulról egy vasrúddal a fejére sújt. Tímea túléli a támadást, és amint felépül, fiával együtt elmenekül Kanadába. Ágnes és az apja háromszor is utánamennek, hogy elnémítsák, de nem találják meg.

1986 - Tímea Kanadából megírja az anyjának, hogy nem idegen férfi, hanem Pándy András a gyermeke apja. Amikor Edit felelősségre vonja a férjét, Pándy irat vele egy levelet, amelyben az asszony azt közli vele, hogy elhagyja őt és Németországba megy. Férje ezután kalapáccsal agyonveri, és még aznap a lányát, Andreát is, akit szintén megerőszakolt már. Ágnes segít apjának levinni a holttesteket a pincébe. Pándy késsel feldarabolja őket, Ágnes pedig az eldugult lefolyók megnyitásához használatos kénsavas vegyszer oldatában eltünteti a testdarabokat.

Pándy néhány nappal később elviszi Edit másik lányát, Tündét Németországba, és onnan adja fel saját címére a levelet. Ezután még fel is jelenti akkor már halott feleségét, hogy az elhagyta a családját.

1988 - Sores Ilona, Pándy elvált felesége követelőleg lép fel volt férjével szemben, ellenzi, hogy az örökbe fogadja a második feleség, Edit gyerekeit. Pándy és lánya, Ágnes erre vesznek egy karabélyt. Ágnes az ebédnél lelövi testvérét, Dánielt. Utána áthívja már különélő anyját, hogy nézze meg Dánielt, mert az nincs jól. Az anya ijedten jön is, Ágnes őt is lelövi. Mindkét holttesttel ugyanúgy járnak el, mint az előbbiekkel. A legfiatalabb testvér, Zoltán két hét múlva már aggódni kezd, nem hiszi el, hogy anyja és bátyja elmentek üdülni. Az páros őt is megöli: áthívják vacsorára és Pándy lelövi ezt a fiát is.

1989 - A második feleség lánya, Tünde egyre nehezebben viseli, hogy nevelőapja minduntalan megerőszakolja. Pándy erre közli Ágnessel, hogy Tündét is el kellene némítani. Ágnes azonban nyaralni megy a tenger mellé - mire hazatér, Tünde nincs sehol, a raktárban viszont jóval kevesebb a Cleanest sav. Ágnes ebből arra következtet, hogy távollétében apja megölte Tündét.

Pándy minden részletre ügyel: Magyarországra hazajárva házat vesz és egy magyar bírósággal kimondatja a válást az őt "elhagyó" Edit feleségétől. Fiatal színésznövendékeket pénzért rávesz arra, hogy meggyilkolt gyerekei nevében leveleket írjanak neki Magyarországról.

Végül 1996-ban veszik elő újra az aktát, nyomozás indul, 1997 őszén letartóztatják előbb Pándy Andrást, majd Ágnest is. Pándy minden jel szerint nemcsak Ágnes lányával élt vérfertőző viszonyban, hanem rendszeresen megerőszakolta második felesége mindhárom lányát, Andreát, Tímeát és Tündét is. A házkutatások nem sok eredménnyel jártak. Egyetlen holttest sem került elő, csak az egyik pincében voltak elásott csontok, amelyek hét vagy nyolc 40 és 50 év közötti asszony csontjai lehetnek. A nyomozók ezért sokáig arra gyanakodtak, hogy Pándy esetleg 15-20 nő gyilkosa.