Magyar képviselők erednek az amerikai nemzetbiztonságiak után

Vágólapra másolva!
Parlamenti bizottság vizsgálja az amerikai lehallgatási botrány magyarországi szálait, döntött egyhangúan az Országgyűlés. A bizottságnak március közepéig kell elkészítenie jelentését.
Vágólapra másolva!

A testület feladata lesz kideríteni, hogy valóban hallgattak-e le magyarországi politikusokat, közéleti és gazdasági szereplőket, azaz bizonyítható-e a lehallgatás. Továbbá arra keresik a választ, hogy Magyarország is az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által lehallgatott országok között van-e, vagy „csak eszköze volt az NSA egyéb tevékenységeinek”. Tisztázniuk kell, hogy mi volt az információszerzés célja, kiket hallgattak le, milyen eszközökkel éltek a lehallgatás során, milyen adatokhoz, információkhoz tudtak hozzáférni. Szintén fontos kérdés, hogy kiket és milyen céllal támogatnak külföldi érdekcsoportok Magyarországon.

A testület iratokat kérhet be, meghallgatásokat tarthat, a kért adatokat mindenki köteles a bizottság elé tárni, illetve megjelenni a bizottság előtt. Jelentésüket legkésőbb jövő év március 18-áig kell elkészíteniük a parlament számára.

Az öt parlamenti párt adja a bizottság tagjait, összesen nyolc képviselőt neveznek ki. Bizottsági tag csak olyan képviselő lehet, aki megfelelt a legmagasabb szintű nemzetbiztonsági ellenőrzésen is. Ugyanez vonatkozik a megbízott szakértőkre is.