Vágólapra másolva!
Az alkotmánybíró szerint a történész félrevezette a médiát.
Vágólapra másolva!

Az alkotmánybíró szerint a történész félrevezette a médiát. Az MTI nyomán az Origón kedden írtuk meg, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: a magyar bíróságok megsértették Ungváry Krisztián történész és az Élet és Irodalom kiadójának a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogát, amikor elmarasztalták őket, amiért azt állították, hogy Kiss László alkotmánybíró korábban együttműködött a pártállami titkosszolgálatokkal.

Ungváry Krisztián 2007 májusában azt írta a lapban, hogy az akkori alkotmánybíró annak idején együttműködött a pártállami titkosszolgálatokkal. Kiss László ezért sajtópert és rágalmazási pert is kezdeményezett Ungváry és a lap ellen, s mindkettőt meg is nyerte. A történészt és a lapot összesen 3 millió forintra büntették a magyar bíróságok.

Kiss László szerint Ungváry Krisztián a mostani döntésről szóló közleményében "valótlanul tulajdonképpen azt állította, hogy a strasbourgi ítélet megerősítette volna az ügynöki múltját". Kiss szerint "a strasbourgi bíróság ítélete ezzel ellentétben éppen azt mondja ki, hogy "Ungváry nem volt képes állításait bizonyítani", "spekulációi" becsületsértő tartalmúak voltak és nélkülözték a ténybeli alátámasztottságot". Az alkotmánybró ezért büntető- és polgári pert is indít Ungváry Kirsztián történésszel szemben.