Év végére lett 2013-as költségvetése Esztergomnak

Vágólapra másolva!
A 2011-ben leállt helyi buszközlekedés is újraindulhat.
Vágólapra másolva!

Esztergom képviselő-testülete elfogadta csütörtök esti ülésén a város 2013-as költségvetését, amelyben 1,1 milliárd forintos hiány szerepel. Tétényi Éva független polgármester azt mondta: az érvényes költségvetéssel javulhat a város anyagi helyzete, mivel az önkormányzat hozzájuthat csaknem 500 millió forintnyi eddig visszatartott állami normatívához. Steindl Balázs, a Fidesz–KDNP-frakció vezetője közölte, hogy a polgármester által előterjesztett költségvetést csak a város érdekei, a normatíva folyósítása érdekében szavazták meg.

Tétényi Éva hozzátette, hogy mivel 2013-ban egész évben nem tudtak érvényes költségvetést elfogadni, a tavalyi számok alapján dolgoztak. Az előző évi költségvetést 1,1 milliárd forint hiánnyal fogadták el, mivel az állam inkasszózta az általa átvett intézmények fenntartási költségét, és azt a hiányt 2013-ra is magukkal vitték.

A képviselők elfogadták a Fidesz–KDNP-frakció javaslatát, hogy új járat indításáról állapodjanak meg a Vértes Volánnal, továbbá arról, hogy három vonalon a helyközi tarifánál kedvezőbb, helyi díjszabással lehessen utazni a város határain belül. Az önkormányzat tartozásai miatt Esztergomban 2011. július 4-én szűnt meg a helyi közlekedés. A városon belüli utazásokat jelenleg helyközi járatokkal oldják meg a Vértes Volán együttműködésével. Az elfogadott javaslat szerint a város új és egyben egyetlen helyi járata a kórházat és a vasútállomást kapcsolná be a közösségi közlekedésbe.