Orbán ízlelgeti a nagy európai banktervet

Orbán Viktor sajtótájékoztatója Brüsszelben
Brüsszel, 2013. december 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének végén az Európai Tanács brüsszeli székházában 2013. december 20-án. Mögötte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna
Vágólapra másolva!
Megállapodás született az uniós csúcstalálkozón az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb szabású tervéről, a bankunió létrehozásáról. Magyarország csak később dönti el, hogy csatlakozik-e hozzá, bár Orbán Viktor jelezte, hogy tetszik neki az ötlet. Brüsszeli tudósítás.
Vágólapra másolva!

Péntek kora délután véget ért Brüsszelben az Európai Tanács kétnapos ülése, amelynek legnagyobb eredménye, hogy az uniós állam- és kormányfők elfogadták a bankunió megalapítását. A rendszer lényege, hogy az eurózóna tagországainak bankjait közös szervezet felügyeli, és csőd esetén közös alapból mentik meg.

Magyarország még nem döntötte el, belép-e a bankunióba, de Orbán Viktor azt mondta, tetszik neki az az ötlet, hogy nem az adófizetők pénzéből mentenék meg a rosszul működő bankokat. Ki is dolgoztat ezért egy magyar bankszanálási törvényjavaslatot.

"A bankunió ügyében áttörés történt" - jelentette ki Orbán Viktor Brüsszelben a kétnapos EU-csúcs után. Csütörtök délután kezdődött Brüsszelben az Európai Tanács ülése, amelyen az uniós vezetők megállapodtak az úgynevezett bankunió létrehozásában. Ennek leegyszerűsítve az a lénye, hogy az eurózóna tagországai vállalják, hogy a bankjaikat egy közös felügyelet ellenőrzi, és egy esetleges bankcsőd esetén is közösen cselekszenek.

Orbán Viktor szerint a bankunió azért áttörés, mert "megakadályozza, elhárítja annak veszélyét, hogy az adófizetőknek kelljen a bankok rossz működésének következményeit viselniük". Orbán szerint a magyar parlament később dönt arról, hogy csatlakozzon-e Magyarország ehhez a rendszerhez.

Orbán azt mondta, arra kérte Varga Mihályt, hogy dolgozzon ki egy olyan, európai bankunióhoz hasonló magyar bankszanálási törvényjavaslatot, amely a magyar adófizetőket védi. Ez függetlenül attól, hogy csatlakozunk-e majd az európai bankunióhoz, "a magyar polgárokat védi meg attól, hogy a rosszul működő bankok pénzügyi terheinek következményeit át lehessen hárítani a magyar választópolgárokra".

A magyar kormány tehát nem foglalt állást a bankunióról, hanem előreláthatólag kivárja, hogy az Európai Parlament tavasszal hogyan nyúl bele a rendszerbe. A döntés Orbán Viktornak azért nehéz, mert a bankunióhoz való csatlakozással a magyar államnak le kell mondania bizonyos felügyeleti jogairól. Ugyanakkor az, ha a legnagyobb magyar bank, az OTP kimarad egy olyan felügyeleti és védelmi rendszerből, amelyet a versenytársak megkapnak, kétségkívül hátrányt jelent a banknak és az országnak. Az OTP ugyanis ezek után nehezebben juthat hitelhez, és nehezebben találhat befektetőket, hiszen nem tudja maga mögött az európai védőhálót.

De miért kell bankunió?

A most elfogadott európai bankuniót több brüsszeli forrás is az euró bevezetése utáni legnagyobb lépésnek tartja annak ellenére is, hogy az új rendszer várhatóan tíz év alatt, 2025-ig épül fel, és a mindennapokban is alig lehet majd érezni a hatásait.

A bankunióra azért van szükség, mert a válságban több bank is a csőd szélére került, és világosan kiderült, hogy az uniós országok bankjai és kormányai kiszolgáltatottak egymásnak. Írországban például a kormány az ír GDP 40 százalékának megfelelő összeggel tudta csak megmenteni a bajba került pénzintézeteket, aminek az lett a vége, hogy az ír államadósság az egekbe szökött (a hiány a GDP 120 százaléka lett), így az EU-nak és az IMF-nek kellett 2010 és 2013 között 80 milliárd eurós segélyt nyújtania Írországnak.

A bankunióval a tervek szerint elkerülhetőek lesznek az ilyen helyzetek. A közös felügyelet mellett ugyanis létrehoznak egy közös alapot is (ezt egységes szanálási mechanizmusnak nevezték el), amelybe minden csatlakozó ország bankja befizet, így 2025-ig a tervek szerint összejön 55 milliárd euró. A közös alap előnye, hogy az EU összehangoltan tud reagálni egy válsághelyzetre, ráadásul ezek után nem az adófizetők pénzéből kell megmenteni egy bajba jutott bankot.

124-en kellenek a bankmentéshez

A rendszer alapelveiben tehát megállapodtak az uniós vezetők, van azonban még mit finomítani a rendszeren. A mostani elv szerint például egy csődbe ment bankot először a nagybetétesek pénzéből kell szanálni, utána a nemzeti kormányoknak kell próbálkozniuk, és csak ezután lehet a közös alaphoz nyúlni, ha egy sor testület jóváhagyta (Európai Központi Bank, Európai Bizottság, Európai Tanács). A Financial Times korábban azt írta, hogy összesen 124 személyt kell bevonni egy-egy bankszanálásba. Ez nyilván nem életszerű egy olyan helyzetben, amikor egy-két nap alatt kell cselekedni.

Az uniós vezetőknek további megoldandó feladat, hogy kitalálják, mi legyen 2025-ig, ha egy bank helyzete megrendül. Maga a közös alap ugyanis csak 2025-től lesz használható. A mostani megállapodás részleteit még tavasszal az Európai Parlament is megtárgyalja, és a bankunió így 2015 januárjától léphet életbe.

Lesznek európai drónok

Az EU-csúcson a vezetők a közös védelmi politikáról is tárgyaltak. A csúcstalálkozóra érkező David Cameron brit kormányfő közölte, nincs értelme közös uniós hadseregnek. Ezzel Francois Hollande francia elnöknek üzent, aki a háttérben ezt sürgette, de csütörtökön már ő is azt mondta, hogy közös hadsereg megalakításáról nem is volt szó. Az uniós vezetők lényegében azt a folyamatot szeretnék megfordítani, hogy az egyes országok továbbra is csökkentsék a védelemre szánt kiadásokat, illetve a hadiipar fejlesztését is szeretnék összehangolni.

A védelempolitikai egyeztetésre a NATO főtitkárát, Anders Fogh Rasmussent is meghívták, aki csütörtökön azt mondta, hogy ha Európa országai erősebbek, az a NATO-t is erősebbé teszi. A főtitkár szerint ugyanakkor el kell kerülni az EU és a NATO feladatai közötti átfedést és az erőforrások elfecsérlését. Egy konkrétumban azért megállapodtak a csúcson az unós vezetők: lesznek európai drónok, igaz, csak 10-12 év múlva.