A szakmának nem tetszenek a nyelvoktatás új szabályai

Vágólapra másolva!
Szakmabeliek szerint a nyelvoktatással kapcsolatos új szabályozások egy jól behatárolható kört hoznának nyerő helyzetbe a piacon. A minisztérium látszólag nem érti, mi a gond.
Vágólapra másolva!

A szeptembertől hatályos felnőttképzési törvény magán nyelvoktatással és nyelviskolákkal foglalkozó passzusai már eddig is sokaknál kiverték a biztosítékot, és a most készülő végrehajtási rendeletek ellen is lázad a szakma. A Népszabadság cikke szerint Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület vezetője például – még ha egyet is ért abban, hogy képzettség alapján nem árt szabályozni a piaci résztvevőket – úgy véli, hogy az új előírások, ostobák, hemzsegnek a hibáktól, ráadásul egy jól behatárolható kört hoznak helyzetbe.

Rozgonyi szerint a törvény jól láthatóan annak a nem egészen kéttucatnyi nagy képzőközpontnak a helyzetét javítaná, melyek eddig is jócskán kaptak az állami pályázati pénzekből.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Népszabadsággal azt közölte, hogy az új szabályok a tömeges nyelvoktatást végző nyelviskolák képzési minőségének emelése érdekében szükségesek.