Kétmilliárdot oszt szét két város között a kormány

Vágólapra másolva!
Zalaegerszeg 1,3 milliárd forint jutalmat kap a kormánytól, mert nem adósodott el. Ugyanakkor Sopronnak is megítéltek 700 milliót, pedig ott már 12 milliárdot elköltöttek az adósságokra.
Vágólapra másolva!

Mintegy 1,3 milliárd forint szabadon felhasználható kormányzati támogatást kapott az elmúlt évek rentábilis gazdálkodása miatt Zalaegerszeg városa – jelentette be Vigh László (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő.

Úgy fogalmazott, hogy a város "jutalmat kapott" azért, mert nem adósodott el.

Vigh László szerint a zalai megyeszékhely a következő évben is rentábilisan tud gazdálkodni, biztosítottak a város működéséhez szükséges feltételek, és mindenre jut majd pénz. Az összeget az intézményrendszerek – egészségügyi, közlekedés, oktatási, kulturális intézmények – működtetésére használják majd fel.

Gyutai Csaba (Fidesz–KDNP), Zalaegerszeg polgármestere közölte, az 1,3 milliárd forinttal olyan mértékű támogatást kapott a város, amely lehetővé teszi, hogy nyugodt körülmények között, pénzügyi nehézségek nélkül tervezzék meg a következő év költségvetését.

Emlékeztetett arra, hogy a kormányzati ígéret szerint azok az önkormányzatok, amelyek nem adósodtak el, bizonyos döntéseknél elsőbbséget élveznek, és hogy a pályázatok elbírálása során belvárosi rekonstrukcióra, szociális városrehabilitációra, világításkorszerűsítésre jelentős összegeket nyert el a város.

Pár órával később azt is bejelentették, hogy a kormány 700 millió forintot juttat Sopronnak, miután az adósságát már átvállalta. Firtl Mátyás (KDNP), a térség országgyűlési képviselője elmondta, a kormány összességében mintegy 12 milliárd forinttal konszolidálta Sopront, és a mostani döntéssel már a város jövőjére gondolt.

A kormányzati támogatást Sopron a jövő év végéig használhatja fel szabadon.