Arctalan áfacsalós levélre emlékszik Lázár János

Vágólapra másolva!
Lázár János az Origónak megerősítette, hogy valóban megkeresték egy, a NAV működését érintő figyelemfelhívással, de szerinte az semmi konkrétumot nem tartalmazott, még a feladót sem ismerte, így válaszolni sem tudott rá. A levelet Horváth András egykori adóhivatali dolgozó küldte, aki több levelet is megírt, volt, amelyikre még a telefonszámát is ráírta, és volt, amelyikre semmit se.
Vágólapra másolva!

A hatalmas adócsalásokról szóló állításokkal előálló Horváth András szerdán új részleteket közölt az Origóval arról, hogyan és milyen információkkal keresett meg tavaly októberben két magas rangú kormányzati tisztviselőt, Lázár Jánost és Cséfalvay Zoltánt. Egy levelet küldött nekik, amelyet Révész Máriusz fideszes képviselő kézbesített, és amelyben arról írt, hogy nagy értékű áfacsalások maradnak kinyomozatlanul, és azt is összefoglalta, hogy milyen áfa-visszaigénylések történtek 2011–2012-ben.

Lázár János szerdán délután az Origó kérdésére megerősítette, hogy valóban kapott egy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal működését érintő figyelemfelhívást és javaslatokat, ezek azonban nélkülözték a konkrétumokat, és hiányzott az is, hogy ki állítja mindezeket. A névtelennek nevezett figyelemfelhívással Lázár szerint Révész Máriusz fideszes képviselő kereste meg. „Hivatalosan Horváth András úrtól irat, levél vagy bejelentés nem érkezett számomra, ezért hivatalos választ sem küldhettem” – írta az államtitkár.

Azt is hozzátette, hogy jelezte Révész Máriusznak, szívesen áll „személyesen vagy levélben névtelen és arctalan barátja rendelkezésére”, olyan észrevételekkel és javaslatokkal azonban nem tud foglalkozni, amelyekhez nem társul név és arc.

Horváth András az Origónak azt mondta, több levelet is átadott Révész Máriusznak, amelyekre először valóban nem írta rá a nevét. "Akkor még nem akartam a nyilvánosság elé lépni" – mondta, hozzátéve, hogy féltette az állását az adóhivatalban, ahol szerinte nem vette volna ki jól magát, ha politikusoknak panaszkodik a hivatal működéséről. Révész azonban rábeszélte, hogy írja rá a nevét a levelekre, így Horváth szerint néhány levélre tollal felírta a nevét és a telefonszámát is, de nem az összesre. "Elképzelhető, hogy Lázár János ilyet kapott" – mondta Horváth. Szerinte azonban az államtitkár Révészen keresztül így is kapcsolatba tudott volna lépni vele.

Az Origo kedden megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, ahol arról érdeklődtünk, hogy Cséfalvay Zoltán államtitkár megkapta-e Horváth András levelét. „Cséfalvay Zoltán államtitkár úr Horváth Andrástól nem kapott iratokat, soha nem is találkozott vele, az Ön által említett tartalommal sem kapott levelet” – közölte a minisztérium az Origo munkatársának kérdéseire. Amikor a kérdést újra feltettük abban a formában, hogy Révész Máriusztól kapott-e az államtitkár iratokat, akkor szó szerint megismételték a korábbi válaszukat.

A NAV-ról és Horváth Andrásról írt összes cikkünket itt olvashatja.