Visszaállítják a Herman-sír régi állapotát

Vágólapra másolva!
Előbb meg kellett volna kérdezni az örökségvédelemet, mielőtt átépítik.
Vágólapra másolva!

Visszaállíttatja Herman Ottó és Vásárhelyi István felsőhámori sírjának átépítés előtti állapotát a miskolci önkormányzat, miután a Nemzeti Örökség Intézete közölte: Kovács László miskolci önkormányzati képviselő a felsőhámori köztemetőben lévő védett síremlékeket jogszabálysértően építtette át.

A Nemzeti Örökség Intézetének szerdai közleménye azt írja: mindkét sír védett, és a nemzeti sírkert része. A védett sírokon végrehajtott bármilyen átépítés, változtatás engedélyköteles, az engedélyezés pedig a Nemzeti Örökség Intézetének jogkörébe tartozik.

Az átépítés előtt sem a képviselő, sem a felsőhámori köztemető fenntartója nem kereste az ügyben illetékes intézetet, a jogszabálysértésről a sajtóból értesültek. Az intézet az ügyben megteszi a szükséges lépeseket, és a miskolci jegyzőhöz fordul. "A nemzeti sírkert egy olyan virtuális sírkert, amely egész Magyarországot lefedi, és amelybe a nemzet jeles halottainak temetési helyei tartoznak. A sírok védettek, ezáltal nem szüntethetőek meg" - olvasható a közleményben.

A Magyar Narancsnak kedden sikerült elérnie Csiszár Miklóst, a város jegyzőjét, aki azt mondta: személyesen beszélt az ügyről Kovács Lászlóval, és a képviselő neki azt mondta, hogy tudtán kívül véste a nevét a síremlékre a sírköves, amin ő is megdöbbent.