Vágólapra másolva!
Bíró Csaba István fideszes jelöolt nyerte az időközi önkormányzati képviselőválasztást vasdárnap Békéscsaba 5-ös számú egyéni választókerületében. Nagyon kevesen szavaztak, ötből négy választó otthon maradt.
Vágólapra másolva!

A fideszes Bíró Csaba István nyerte a békéscsabai időközi önkormányzati képviselő-választást az 5-ös számú választókerületben. A jelöltre 467 ember voksolt, amely a szavazatok 51,38 százaléka. A második a független Alföldi Károly lett 22,22 százalékkal (202 szavazat). Az LMP-s Gál István Elek 13,42 százalékot (122 szavazat), a jobbikos Gajdos László 12,98 százalékot (118 szavazat) kapott.

A szavazást azért kellett kiírni, mert Köles István korábbi képviselő elhunyt.

Rendbontásról, kampánycsendsértés gyanújáról, rendkívüli eseményről nem érkezett hír. A beol.hu azt írta, este fél hatig a 4435 jogosult 19 százaléka szavazott. Három órakor ez az arány 15, egy órakor 11,7, tizenegy órakor nyolc, reggel kilenckor 3, hét órakor pedig egy százalék volt.

Ezek az adatok jelentősen elmaradnak a 2010-es önkormányzati választás országos, napközbeni részvételi adataitól, akkor délután háromkor órakor már a választók több mint 31 százaléka leadta a voksát.

A mostani helyi voksolásról többször cikkezett az országos média is, mivel az egyik jelöltet formai hibák miatt nem vette nyilvántartásba a helyi választási bizottság, és ezt a döntést később minden fellebbviteli fórum, köztük az illetékes bíróság is jóváhagyta. Az Origo legutóbbi riportját a helyi kampányról itt olvashatja.