Mit visznek ősszel a betörők?

betörés, lopás, betörő, illusztráció
Vágólapra másolva!
Leginkább pénzt és ékszereket, de népszerűek a műszaki cikkek és a fémtárgyak is. Átböngésztük a rendőrség betörésekről szóló őszi közleményeit. Kinek kellett 12 zsák libatoll?
Vágólapra másolva!

Mindent visznek, a betörők, amit a kiszemelt házakban, lakásokban találnak. Legyen szó tévéről, kolbászról, horgászbotról vagy kályháról, ami mozdítható és pénzzé tehető, azt viszik. Hogy némi képet kapjunk a betörők zsákmányának összetételéről végigböngésztük az őszi hónapok police.hu-n elérhető rendőrségi közleményeit, és rögtönzött ministatisztikát állítottunk össze.

Ez alapján a leggyakoribb zsákmányok a különböző szerszámok, amelyek 16-szor szerepelnek ilyen gyűjtőnéven, illetve számos alkalommal néven nevezve. Ezután jön a készpénz, amelyet tizenöt alkalommal említenek a szeptemberi, októberi és novemberi rendőrségi közlemények. A következő tétel az ékszer, amely tíz alkalommal fordul elő.

Sajnos a rendőrségi közleményekben nem nevezik meg minden alkalommal pontosan, hogy milyen tárgyakat loptak el, így nem derül ki, hogy az elmúlt három hónap közleményeiben tíz-tíz alkalommal szereplő „különböző műszaki berendezések” és „elektronikai eszközök” kifejezések pontosan miket takarnak, de azért lehetnek sejtéseink. Ahol pontosabban fogalmaznak a közlemények, ott, televíziók (3 db), számítógépek (3), DVD-lejátszó (1), rádió (1) ellopásáról értesülünk.

Sok betörő utazik vas- és fémárukra, ők nem válogatnak, ha kezük ügyébe kerül, akkor viszik a radiátort, a falból kitépett rézcsövet, letört csaptelepeket, elektromos berendezések levágott vezetékeit, a hosszabbítókat. Volt olyan betörés, ahol a betonkeverő vezetékét vágták le, vagy a vasajtót, hófogót, ereszcsatornát szerelték le az épületről.

Jellemző zsákmányuk a lakásokba betörőknek a különböző élelmiszerek és italok, volt itt minden az elmúlt hónapokban a fagyasztott hústól a zöldségeken és savanyúságokon át a sörig, borig és különböző pálinkákig.

A fenti dolgok nyilván elsősorban pénzben kifejezhető vagy használati értékük miatt kerültek a betörők zsákjaiba, de szerepelt néhány olyan tétel is a zsákmányok között, amelyek ellopására nehéz indokot találni.

Minek kellhetett egy balatonkenesei nyaralóba októberben behatoló tolvajnak mentőmellény, vagy minek vittek el egy oroszlányi családi házból egy szarvasagancs trófeát? Vajon mihez kezdett az elemelt harmonika ajtóval az egyik vértesszőlősi hétvégi házba behatoló férfi, vagy a 12 zsák libatollal egy helvéciai tanyát októberben kirámoló betörő. És ki az, akinek egy kirámolt ajkai garázsból a kenőolaj-termékmintákra volt leginkább szüksége?