A hajléktalan a szocialistáknak is büdös

budapesti hajléktalanok, illusztráció
Vágólapra másolva!
Habár a fővárosi MSZP szünet nélkül támadta Tarlós Istvánt és a Fideszt a hajléktalanok kitiltása miatt, az angyalföldi szocialisták még a főpolgármesternél is szigorúbb szabályozást sürgettek. A XIII. kerületi szocialista városvezetés a kerületi utak közeléből is elűzné a hajléktalanokat, bár szerintük összességében nem keményebbek, mint más kerületek. Az MSZP fővárosi frakcióvezetője eleinte viccnek hitte a javaslatot, pedig az angyalföldiek szigorának ennél egyszerűbb oka van: nem akarják, hogy a szomszédos kerületekből oda vándoroljanak a kitiltott hajléktalanok.
Vágólapra másolva!

"Nem voltam boldog tőle, amikor megláttam, nem értek vele egyet" - Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője ezt most nem egy fideszes tervezetről mondta, hanem arról a javaslatcsomagról, amelyet az MSZP-s vezetésű Angyalföld nyújtott be a fővárosnak hajléktalanügyben.

A fővárosi hajléktalanrendeletet csütörtökön fogadta el a fővárosi közgyűlés, amely részletesen felsorolja azokat a közterületeket, ahol megbüntethetik az odatelepedő hajléktalanokat. Az alaptörvény, majd a szabálysértési törvény módosítása után ugyanis az önkormányzatok kijelölhetik azokat a területeket, ahol nem szeretnének hajléktalanokat látni, és pénzbüntetéssel vagy akár elzárással sújtható az, aki mégis egy ilyen területen akar maradni. (Budapesten a fővárosi önkormányzat hoz rendeletet, de a kerületi önkormányzatok javaslatait kötelezően tudomásul kell vennie.)

Az MSZP mindvégig hangosan tiltakozott az ellen, hogy bűnözőként kezeljék az utcán élőket. Lendvai Anna MSZP-s képviselő például a napokban úgy fogalmazott, hogy "Tarlós hadjáratot hirdetett a hajléktalanok ellen", Horváth Csaba pedig a hajléktalanrendelet visszavonását sürgette, mert szerinte az "kriminalizálja a hajléktalanokat". Ehhez képest a XIII. kerületi önkormányzat, ahol Budapesten egyedülálló módon a közgyűlés többsége és a polgármester is szocialista, a fővárosénál is keményebb szabályozást kért.

Fotó: Mudra László - Origo

Az angyalföldi utak közelébe se mehetnek

Az angyalföldi önkormányzat azt javasolta, hogy tilos legyen hajléktalanként élni a sportpályák, közparkok, közkertek, a szociális, a kulturális és az egészségügyi intézmények, illetve a Lehel Csarnok 200 méteres körzetében, továbbá az összes "kerületi kezelésben lévő út" 50 méteres körzetében is. Ez a lista elég szigorúnak tűnik ahhoz képest, hogy más kerületek ennél kevesebbel is beérték. Óbuda például csak azt kérte, hogy minden kerületi játszótérről tiltsák ki a hajléktalanokat, az Angyalföldnél nagyobb XI. kerület pedig csupán néhány utcát jelölt meg. Gellért Lajos, az angyalföldi önkormányzat sajtóreferense azt mondta az Origónak, hogy túlzás azt állítani, hogy az egész kerületből kitiltanák a hajléktalanokat, "a XIII. kerület a négyzetmétert tekintve nem szárnyalja túl a többi városrészt".

Csütörtök este az angyalföldi képviselő-testület arról tárgyalt volna, hogy a megszavazott fővárosi rendelet fényében szigorítsanak vagy finomítsanak a saját listájukon, de az ülést - akárcsak a fővárosi közgyűlésben délelőtt - tüntetők zavarták meg. Tóth József polgármester végül levette napirendről a kérdést. Gellért Lajos szerint nem a tüntetők miatt, hanem azért, mert a fővárosi rendelet jelentősen eltért az eredeti, általuk ismert javaslattól, így csak akkor tud az angyalföldi testület érdemben tárgyalni a saját szabályozásáról, ha előbb megismerkednek a fővárosi rendelet hivatalos, végső verziójával.

Nehogy átjöjjenek a szomszédból

Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető az elmúlt napokban többször beszélt az angyalföldi szocialistákkal a javaslatukról, amely kétségtelenül szembemegy a párt álláspontjával. Horváth az Origónak elmondta, hogy elsőre azt hitte, a helyi MSZP-sek "görbe tükörnek", "karikatúrának" szánták ezt a listát, hogy bizonyítsák, a szabályozás "bármilyen abszurditást lehetővé tesz a kerületeknek".

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Angyalföldi szocialistákkal folytatott beszélgetéseinkből azonban kiderült, hogy erről szó sincs: a XIII. kerület egyszerűen nem tehette meg, hogy nem javasol közterületet a listára, mert attól tartottak, hogy akkor a szomszédos kerületekből oda vándorolnak a hajléktalanok. Egy angyalföldi szocialista szerint miután a belvárosból teljes egészében kitiltják a hajléktalanokat, "félő volt, hogy a Jászai Mari téren egyik napról a másikra felsorakoznak a szemközti oldalról távozni kényszerülő hajléktalanok, mi meg ott állunk tehetetlenül".

Amikor Horváth Csabának ezt említettük, a szocialista politikus már azt mondta, hogy az angyalföldiek valóban nem tehették meg, hogy "ölbe tett kézzel ülnek, miközben a fideszesek a környező kerületekből kiűzik a hajléktalanokat, megelőző csapásként tenniük kellett valamit". Horváth szerint Angyalföld így is a fővárosi hajléktalanellátási rendszer ötödéről gondoskodik, nem tud többet vállalni. Ő azonban más megoldást választott volna az angyalföldiek helyében, mert "ez a lépés nem tűnik empatikusnak". Kerestük Tóth József szocialista polgármestert is az ügyben, de ő a jövő hétre ígért válaszokat, miután egyeztetett a helyi frakcióvezetőkkel.