Nálunk pusztít legjobban a rák

Vágólapra másolva!
Évente mintegy 800 ezer ember életét mentené meg a rák korai diagnózisa és a jobb kezelés a fejlett ipari országokban - állapította meg a Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet (OECD) szerdán közzétett jelentése. Ebből kiderült az is, hogy Magyarországon a legrosszabb a rák halálozási aránya az OECD 34 tagállama közül. Svájcban, Finnországban és Mexikóban a legjobb a helyzet.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság támogatásával készült és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi kutatásain alapuló jelentés szerint Magyarországon százezer lakosra vetítve évente 165,2 nő és 316,1 férfi hal meg a rák miatt.

A betegség Mexikóban, Finnországban, Japánban és Svájcban szedi a legkevesebb áldozatot. Mexikóban évente 84,9 nő és 100,6 férfi hal meg százezer lakosra vetítve.

Bár a rákos betegek túlélési esélye az elmúlt húsz évben a legtöbb OECD-országban javult, mégis évente 7,6 millióan halnak meg a betegség következtében, a demográfiai fejlődés miatt pedig ez a szám egyre növekszik. Az előrejelzések szerint 2030-ban már évente több mint 13 millió halálos áldozatot szedhet a rák.

"A tagállamok nem kezelik olyan jól a rák problémáját, mint ahogy kellene. Az ápolás színvonalának javításával, a várakozási idő lerövidítésével és hatékonyabb forrásmenedzsmenttel az OECD országaiban a halálesetek egyharmadát meg lehetne akadályozni" - olvasható a tanulmányt bemutató sajtóközleményben. "A rák nagy kihívás marad. Az OECD tagországaiban évente több mint ötmillió új beteget regisztrálnak, ez százezer lakosra átlagosan 261 esetet jelent. A rák a halálesetek egyharmadáért felelős - állapítja meg az OECD.

A jelentés szerint nagy szükség van a rák kezeléséhez szükséges megfelelő eszközök biztosítására. Országonként eltérő az az összeg, amelyet átlagosan egy-egy beteg gyógyítására fordítanak: az Egyesült Államokban évente 400 dollárt (85 ezer forintot), Törökországban pedig mindössze 32 dollárt (6800 forintot).