A kormány évekre lecsukná, aki videót hamisít

Vágólapra másolva!
Akár három év szabadságvesztéssel járna a hamis felvételek készítése és közzététele. A Btk. szigorítását a Fidesz és a KDNP képviselői indítványozták, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videoügyhöz hasonló eset.
Vágólapra másolva!

Képviselői önálló indítványban kezdeményezi két fideszes és két kereszténydemokrata politikus a Btk. szigorítását az "emberi méltóság védelme és a bizonyítékok meghamisításának megakadályozása érdekében". A Rogán Antal, Kósa Lajos, Harrach Péter és Pálffy István által jegyzett törvényjavaslat büntethetővé tenné a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel készítését és nyilvánosságra hozatalát.

A javaslat szerint a hamis vagy valótlan felvétel készítését, ha más bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék. Két év szabadságvesztés járna annak, aki ilyen felvételt hozzáférhetővé tesz. Ha a bűncselekményt nagy nyilvánosság előtt, vagy jelentős érdeksérelmet okozva követik el, a büntetés három év szabadságvesztés lenne.

"A bizonyíték hamisítás alkalmas a demokratikus intézmények lejáratására és a választások tisztaságának megkérdőjelezésére. A demokratikus intézmények védelme azt indokolja, hogy a Büntető Törvénykönyvben külön tényállás és szigorúbb büntetési tételek szankcionálják a bizonyítékhamisítás hasonló esetét" - olvasható az indítvány indoklásában.

"A bűncselekmény passzív alanya lehet természetes személy, illetve jogi személy vagy társadalmi feladatot szervezett közösségben ellátó személyösszesség. A nagy nyilvánosság előtti elkövetés ténye fokozza a cselekménynek a társadalomra veszélyességét, ezért minősített esetként súlyosabban büntetendő. Ugyancsak súlyosabban büntetendő a cselekmény, ha jelentős érdeksérelmet okoz."

A javaslat a gondatlan elkövetést is büntetné. Egy évet kaphatna az, aki úgy hozza nyilvánosságra a felvételeket, hogy "nem győződik meg azok valóságáról, nem kéri ki az érintettek véleményét, így gondatlanságból nem tud az általa közzétett vagy nyilvánosságra hozott felvétel, illetve felvételek hamisított voltáról vagy tartalmuk valótlanságáról".

Rogán Antal elmondta, az Országgyűlésnek még hétfőn benyújtják a várhatóan decemberben hatályba lépő Btk.-módosítási javaslatukat. A "bizonyítékhamisítási botrány" mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, veszélyezteti a demokrácia intézményeinek stabil működését, ezért "nem engedhetjük meg, hogy a közelgő választás előtt ilyen még egyszer előforduljon" - mondta a fideszes a frakcióvezető. Szerinte aki nem támogatja majd az előterjesztést az Országgyűlésben, az "rosszban sántikál".

Rogán szerint a bajai időközi választással kapcsolatban rögzített felvétel elkészítésében a baloldal több pártjához köthető emberek is részt vettek, és fontosnak tartották, hogy azt rögtön elvigyék az MSZP székházába, "ahol őket feltűnően hamar és nyilvánvalóan ismerősként fogadták".

A Hvg.hu-ra október 18-án került fel egy videó a bajai időközi választással összefüggésben, amiről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány, az azon szereplők megrendezett helyzetet játszottak el a megismételt önkormányzatiképviselő-választás után. A videón egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egy héttel ezelőtt közölte, hogy a felvételt egy a készítésekor is jelen lévő ember átadta egy ismerősének, aki egy további közreműködővel közösen elvitte a szocialista párt székházába, ahol két embernek adták át. Az MSZP elnöke többször kijelentette, hogy sem a szocialista pártnak, sem egyetlen politikusának nincs köze a bajai választással kapcsolatos videó elkészültéhez.