Tárki: Kétéves csúcson a Fidesz támogatottsága

Vágólapra másolva!
2011 novembere után újra átlépte a Fidesz támogatottsága az 50 százalékos szintet. Az emberek fele nem tudja még, kire fog szavazni tavasszal.
Vágólapra másolva!

Nem változott a magyar szavazók pártszimpátiája szeptemberben - közölte a Tárki szerdán. Egyedül a Fidesz-KDNP kismértékű erősödése említhető meg a pártválasztók körében, amely így két év után újra átlépte az 50 százalékos határt. A bizonytalan szavazók tábora is kissé nőtt, így ismét a választásra jogosultak fele nem tudja, vagy nem mondja meg, kire szavazna.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében szeptemberben az előző kutatáshoz, azaz júliushoz képest statisztikai értelemben változatlan, hiszen júliusban 26 százalékon, szeptemberben pedig 27 százalékon állt, ahogy az MSZP esetében sem történt lényegi elmozdulás a júliusi 11 százalék és a szeptemberi 10 százalék között.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP népszerűsége viszont kissé nőtt, júliusban 48 százalék, szeptemberben pedig már 52 százalék, míg az MSZP támogatottsága változatlanul 20 százalék.

A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat el nem árulók együttes aránya is kismértékben emelkedett: a júliusi 46 százalék után szeptemberben 49 százalék e csoport aránya.

A további parlamenti pártok támogatottsága is többnyire változatlan. A Jobbik táborának aránya a teljes népesség körében júliusban és szeptemberben egyaránt 8 százalék, a pártválasztók között pedig 15 százalékról 16 százalékra módosult. Az LMP szimpatizánsai a teljes népességen belül a júliusi 2 százalék után szeptemberben 1 százalékot, a pártválasztók között pedig mindkét hónapban 3 százalékot tesznek ki.

Az Együtt 2014-PM a teljes népességen belüli 4 százalékos júliusi eredménye után most 3 százalékon áll, míg a pártválasztók körében a júliusi 8 százalékot követően jelenleg 6 százalék. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül maradt 2 százalék, a pártválasztók között pedig változatlanul 4 százalék.

A Medián a Hvg.hu számára készített kutatása szerint a Fidesz ma megtartaná a 2/3-os többségét a parlamentben.