Pénztárakban nyomtatott jegyekkel küzdene a BKK a bérletmaffia ellen

Vágólapra másolva!
A BKK pénztárakban nyomott hőpapíros jegyekkel próbálja megszüntetni a bérlet és jegyhamisítást. A Nyugati téren működő bérletmaffiáról elsőként az Origo írt.
Vágólapra másolva!

A jegypénztárakban nyomtathatják a jövőben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegyeit és bérleteit - döntötteka Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén. A 21 igen és 12 tartózkodással megszavazott javaslat szerint a nyomdában készített jegyek és bérletek erőforrásigénye, költsége, a változásokkal szembeni rugalmatlansága és biztonsági kockázatai miatt a BKK elkezdte az előkészítését az új rendszernek, amelyben a jegyeket és bérleteket a jegypénztárban nyomtatják ki hőpapírra.

Az átállás miatt változás lesz az értékesítési folyamatban. A bérleteken az igazolvány számát, valamint a Budapest-hetijegyen a nevet a tulajdonos helyett a pénztáros tünteti fel a vásárláskor. A környéki bérleteken a település, a HÉV-bérleteken a megállók nevét pedig bélyegzés helyett nyomtatással rögzíti majd a pénztáros. Az átszállójegy két darab jegyszelvény, a tízdarabos gyűjtőjegy pedig tíz önálló jegyszelvény és egy bizonylat lesz.

Tavaly novemberben az Origo írt elsőként a Nyugati téren működő bérletmaffia módszereiről. A cikkben leírtuk, hogyan keresnek több tízmillió forintot a banda tagjai azzal, hogy a használt szelvényekről lekaparják és átírják az adatokat. Az egyre gyakrabban felbukkanó hamis jegyek és bérletek miatt Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója egy értékesítés-ellenőrzési szakterület felállításáról döntött, amelynek tagjai próbavásárlásokat végeznek, bliccelve még az ellenőröket is ellenőrzik.

Jegyellenőrzések során többször találkoztak hamis jegyekkel, bérletekkel (2012-ben 344, 2013-ban eddig 183 esettel találkoztak). A BKK szerint, olyan jó minőségűek a hamisítványok, hogy a laikus utasok egyre nehezebben ismerik fel őket, így egyre gyakoribb, hogy a hatóságok arra hivatkozva szüntetik meg az eljárást, hogy nem bizonyítható az utasok tudatosan csalása.