Ózd nem tett le a vízpazarlás megszüntetéséről

Vágólapra másolva!
Az ózdi közkutakból továbbra is korlátozás nélkül folyik a víz, a pazarlás megszüntetéséről azonban nem tett le az önkormányzat: a képviselőtestület csütörtöki ülésén ismét napirendre került a közkutak ügye.
Vágólapra másolva!

2014. április 14-ig további vizsgálatot javasol a fölösleges kutak lezárására az ózdi önkormányzat nyáron megalakult döntés-előkészítő csoportja - derült ki az önkormányzat csütörtöki ülésén, amelyen a képviselőtestület ismételten felülvizsgálta a közterületeken található csapok fogyasztását, és annak lehetőségét, hogy hogy lehetne megakadályozni a városban a vízpazarlást, és az illegális vízvételezést.

Ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a város önkormányzata augusztusban éppen a legnagyobb kánikula idején döntött arról, hogy 123 közkútja negyedét lezárja, a felében pedig csökkenti a nyomást, 5 liter/percre.

Az elsősorban a romák lakta utcákat érintő döntést a pazarlásra és a vízlopásra hivatkozva hozta a városháza, mivel sokallta, hogy évi 13 millió forintot költött a kutakon használt vízre. Volt olyan kút, amelyből egymillió liter víz fogyott egy év alatt.

A lépés ellen pártok és civilszervezetek is tiltakoztak. Az ózdi önkormányzat ezek hatására visszaállította az eredeti szolgáltatást, ugyanakkor világossá tette, hogy gátat akar szabni az ipari mennyiségű vízfogyasztásnak.

A vízpazarlás ellen az elmúlt hónapokban olyan műszaki megoldást alkalmaztak, amely megakadályozta a slagok csatlakoztatását a közkutakra.

Az önkormányzati döntés-előkészítő csoport csütörtökön azt javasolta, hogy ott, ahol legfeljebb három lakás ellátása miatt van közkút, ott egy kerti csappal oldják meg a vízellátást.