Nem hajlandó Pestre jönni a bécsi Burgtheater

Vágólapra másolva!
Nem fogadja el a bécsi Burgtheater a budapesti Nemzeti Színház meghívását a 2014 tavaszán rendezendő első nemzetközi színházi fesztiválon való vendégszereplésre. A Nemzeti Színház közölte, hogy továbbra is fenntartja a Burgtheaternek szóló meghívást. A fesztiválra meghívott orosz, lengyel, román és norvég színházak már elfogadták a meghívást.
Vágólapra másolva!

A bécsi színház azért döntött úgy, hogy nem jön el Budapestre, mert rossz tapasztalatokat szereztek a Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával folytatott tárgyalásokon. A bécsi színház honlapján is megjelent, a sajtónak elküldött közlemény hangoztatja: "A jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, köztük Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ők a találkozásainkat utólag gyakran másként állították be, mint ahogy azok zajlottak."

"Nem akarjuk engedni, hogy a Burgtheater hírnevét ismét felhasználják a magyar kultúrpolitika megtépázott renoméjának a kijavítására" - fogalmaz a közlemény. A Burgtheater ennek ellenére folytatni kívánja az eszmecserét a magyarországi kultúrpolitikáról, és - mint fogalmaz - árnyalt vitát kíván lehetővé tenni. A közlemény szerint ehhez jelenleg jobb helyszín Bécs, mint Budapest.

Sok színház már elfogadta a meghívást

Továbbra is fenntartja a Nemzeti Színház a bécsi Burgtheaternek szóló meghívást a jövő év elejére tervezett első nemzetközi színházi fesztiválára - közölte a budapesti színház. A Nemzeti Színház közleményében kiemelte: a 2014 elejére tervezett első nemzetközi színházi fesztivált a Burgtheater közleményében hangsúlyozott "vita" helyett az együttműködés, a kulturális párbeszéd szellemében szervezi.

A nemzetközi fesztivál szándéka, hogy erősítse Magyarország jelenlétét a nemzetközi színházi életben, erre a hazai színházi szakmának égető szüksége van - olvasható a Nemzeti Színház közleményében, amely szerint a magyar színházak művészi teljesítménye megállja a helyét nemzetközi összevetésben is.

A nemzetközi fesztiválra már elfogadta a meghívást a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház, amelynek igazgatója-művészeti vezetője Valerij Fokin. Ez Oroszország egyik legrégibb és legjelentősebb színháza. Budapesten lesz a moszkvai Művész Színház, amelyet Sztanyiszlavszkij alapított, jelenleg Oleg Tabakov az igazgatója. Szerepel a fesztiválon a bukaresti Nemzeti Színház, a varsói Nemzeti Színház, az újvidéki Nemzeti Színház, a ljubljanai Nemzeti Színház és az oslói Nemzeti Színház egy-egy előadása, emellett számos további intézménnyel állnak tárgyalásban.