Nagyobb a bűnözés, mint 2011-ben

Vágólapra másolva!
Nőtt a bűncselekmények száma a tavalyihoz képest. Kevesebb esetet derít fel a rendőrség, több a lopás és nagyobb a korrupció. Viszont kevesebb a gyilkosság.
Vágólapra másolva!

Megjelent a Legfőbb Ügyészség és a Belügyminisztérium tájékoztatója a 2012-es évi bűnelkövetési statisztikákról. Ebből kiderül, hogy 2012-ben 4,6 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma. 2011-ben közel 451 ezer, míg 2012-ben 472 ezer bűncselekményt követtek el. A felderítetlenül maradt bűncselekmények száma szintén emelkedett, közel 12 százalékkal.

A regisztrált bűncselekmények legjelentősebb csoportját a vagyon elleni bűncselekmények képezik. 1998-ban követték el a legtöbb ilyen jellegű bűncselekményt, azóta „hullámzóan” csökken a számuk, 2012-ben másfél százalékkal többről érkezett bejelentés, mint korábban. Ide tartoznak a lopások és a betörések. A vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár 2012-ben közel 112,7 milliárd forint volt, ez az előző évihez képest 11 milliárddal kevesebb.

Csökkent a szándékos emberölések és az erős felindulásban elkövetett emberölések száma évi 142-ről 113-ra. A szándékos súlyos testi sértések száma is csökkent. A közokirat-hamisítások, a magánokirat-hamisítások és az okirattal visszaélések száma viszont jelentősen emelkedett. Szintén több a korrupciós bűncselekmény, a számuk közel 12 százalékkal emelkedett 2011-hez képest.

Az összes bűncselekmény 25 százalékát a fővárosban követik el, ez tízszázalékos emelkedés a tavalyihoz képest. A legnagyobb bűnügyi fertőzöttség viszont – a 100 000 lakosra jutó bűncselekmények számát tekintve – Fejér és Somogy megyében volt. A legkedvezőbb helyzetben pedig Vas, Tolna és Zala megye van.