Megsemmisítették a bajai választás eredményét

Vágólapra másolva!
A Kecskeméti Törvényszék úgy döntött, a kampánycsend megsértése miatt meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben. A bíróság megalapozottnak találta az ellenzék panaszát, mely szerint a választói akaratot befolyásolva, szervezetten szállították szavazni az embereket. 
Vágólapra másolva!

A Kecskeméti Törvényszék bírói tanácsa határozatával megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság másodfokú, elutasító határozatát, így meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben.

Az ellenzéki összefogás által az országos választások előtti egyik legfontosabb erőpróbának tartott múlt vasárnapi szavazást a fideszes jelölt nyerte meg.

Baján a 3-as számú önkormányzati választókerületben Kovács Csaba 467 szavazatot kapott (47 százalék), Teket Melinda (MSZP, Együtt, DK) 406-ot (41 százalék), Markó György (Jobbik) a szavazatok 8, Ikotity István (LMP) a 4 százalékát szerezte meg. Az 5 szavazókörből háromban Teket Melinda, az MSZP-Együtt-DK közös jelöltje nyert, kettőben Kovács Csaba.

Miért kell újra szavazni?

Karácsony Gergely (Együtt-PM) később előállt egy videofelvétellel, amely az ellenzék szerint bizonyítja, hogy az egyik szavazókörben megsértették a választási szabályokat, mert szervezett módon vitték az állampolgárokat szavazni. Az öt választókör közül éppen ebben nyert egyedül fölényesen a fideszes Kovács Csaba. Karácsony szerint ebben a szavazókörben a legkiszolgáltatottabb és legnehezebb helyzetben élők laknak, és a helyi roma önkormányzat vezetője vezényelte le a választást.

Karácsony szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy az önkormányzati vezető felesége szavazóköri delegáltként SMS-ben folyamatosan tájékoztatott valakiket, hogy kik mentek el szavazni. Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint több aktivistájukat is megfenyegették, ezért a rendőrséghez is fordultak.

Az MSZP és az Együtt-PM megóvta a választás eredményt, ám a fellebbezést első-, majd másodfokon is elutasították az illetékes helyi választási bizottságok, az utolsó szót kimondó Kecskeméti Törvényszék azonban másképp döntött.

A bírói tanács a rendelkezésre álló bizonyítékokat kompletten értékelte, a becsatolt videofelvételek és a hanganyagok, valamint a meghallgatott tanúk vallomása és egyéb rendelkezésre álló adatokat alapján állapította meg a kampánycsendsértést.

Ünnepel az ellenzék

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila közös közleményben üdvözölte a bíróság ítéletét. Az MSZP és az Együtt-PM szerint mától a Fidesznek papírja is van arról, hogy csalt Baján, és bebizonyosodott az is: csalás nélkül a rezsim alulmaradt volna a kormányváltók szövetségével szemben. Azt követelik, hogy Zsigó Róbert, "a rezsim bajai helytartója" viselje a következményeket: mondjon le polgármesteri tisztségéről és távozzon a közéletből!

"A mai nap üzenete az, hogy a Fidesz legyőzhető, mert az emberek többségének elege lett az erőszakos, hazug és korrupt rezsimből. És a Fidesz legyőzendő, mert csaló. Tiszta versenyben, csalás nélkül Baján sem tudta volna legyőzni a kormányváltók összefogását" - fogalmaz a közlemény.

Zsigó Róbert, Baja polgármestere közleményben azt írta, hogy állnak az újabb szavazás elé, amelyen szerintük győzni fognak, és "be fog bizonyosodni az, hogy a bajai választók ítéletétől, egyedül a bukott baloldalnak kell tartani".

Zsigó korábban azt mondta, nekik is vannak felvételeik arról, hogy törvénytelenül utaztatták a választókat vasárnap, erről bejelentést is tettek. Zsigó szerint riválisaik kétszer a kampánycsendet is megsértették.

A választók utaztatása a 2014-es országgyűlési választosok idején már nem lesz illegális, de most még az. A választási szabályok dzsungelében ebben a cikkünkben segítünk eligazodni.