Mégis lehet diplomázni nyelvvizsga nélkül

Vágólapra másolva!
A Felsőoktatási Kerekasztal javaslatára eltörölhetik a nyelvvizsga-kötelezettséget azokon a felsőoktatási képzéseken, ahol nem létszükséglet a nyelvtudás. Így több lesz a diplomás, és javulnak a statisztikák, amelyek még jócskán elmaradnak az uniós átlagtól.
Vágólapra másolva!

Azokon a szakokon, ahol az idegen nyelv másodlagos, nem kellene feltétlenül nyelvvizsga-bizonyítványhoz kötni a diploma megszerzését, áll a Felsőoktatási Kerekasztal új stratégiájában, amely nemsokára a kormány és a parlament elé kerül. Az Eduline információi szerint erre azért lenne szükség, hogy javuljanak a statisztikák, és az Európai Unió terveivel összhangban 2020-ra a diplomások aránya elérje a 40 százalékot (tavaly az uniós átlag 34,6, a magyarországi pedig csak 28,1 százalék volt).

Ma az egyetemisták és főiskolások 20-22 százaléka azért nem kapja meg abszolutórium után az oklevelet, mert hiányzik a nyelvvizsgája, és a munkába állás vagy családalapítás miatt ezt sokan később sem tudják pótolni. Az „irreális követelmények” eltörlésétől azt várja a Nemzeti Kerekasztal, hogy 15-18 százalékkal növekedjen a diplomások aránya.