Kerékpársáv épülhet a Nagykörúton

Vágólapra másolva!
Egyre több jel mutat arra, hogy a közeljövőben bicikliút épül a Nagykörúton. A kerékpárosok számára az egyik legveszélyesebb fővárosi útvonal biciklibaráttá tétele vízválasztó lenne a főváros életében, de a BKK terveiből csak hónapok múlva lehet valóság.
Vágólapra másolva!

Amit biztosan tudunk az az, hogy a Budapesti Bérbringarendszer (BuBi) jövő áprilisra tervezett elindítása miatt változni fog a Nagykörút biciklis közlekedése – írja a Kerékagy blog. A közösségi biciklik tárolói közül ugyanis sok a Nagykörútra és a környező utcákba kerül, így az útszakasz biciklisforgalmában jelentős növekedés várható.

Jelenleg azonban a Nagykörúton, ahol a napi forgalom 6 százalékát a kerékpárosok adják, nincsen kijelölt biciklisáv. A kerékpárosok nagyjából fele most a járdán közlekedik, ami nemcsak veszélyes, de joggal vívja ki a gyalogosok haragját. Akik az úton mennek, azoknak viszont a burkolati hibákat és az autókat kell kerülgetniük, ami szintén életveszélyes lehet. Látható tehát, hogy a BuBi miatt várhatóan megnövekvő kerékpárforgalmat a Nagykörút jelenlegi forgalmi rendjében nem tudja biztonságosan elvezetni.

A Kerékagy blog ismertetője szerint a BKK eddig prezentált tanulmányai 4 megoldási terv között mérlegeltek. A kerékpárok elvezetését a környező kisebb utcákba és biciklisek járdára engedését eleve elvetették, így a külső sáv átalakítása és a parkolósáv megszüntetése maradt versenyben.

Előbbit indokolta volna, hogy a BKK számításai szerint a dugódíj miatt csökkent volna a Nagykörút autóforgalma, azonban az új adó bevezetésének időpontját kitolta a főváros, így ez az indok megszűnt. Maradt tehát a parkolók megszüntetése. E megoldás ellen egyébként több dolog is szól: az egyébként is küszködő körúti üzleteket például nem érinti jól, és Nagykörút szűkebb részein eleve nincs is parkolósáv, így ott a kerékpárokat mindenképp az autók közé kell majd engedni.

A mostanában kezdődő egyeztetések azonban még komoly meglepetéseket is hozhatnak, hiszen az érintett kerületeknek, a fővárosnak és a parkolótársaságoknak is lesz még szavuk a kérdésben.