Jövőre lecserélik a várbuszokat

Vágólapra másolva!
Először próbál meg uniós pénzből buszflottát cserélni a BKK. A Budai Várból nemsokára eltűnhetnek a füstölő és megbízhatatlan Ikarus 405-ösök, de az elektromos meghajtás még a jövő zenéje.
Vágólapra másolva!

Közbeszerzési eljárást írt ki a BKK a Budai Várban közlekedő buszok cseréjére, ennek 2,2 milliárd forintos költségét egy I. kerületi rekonstrukciós program keretében uniós forrásokból biztosítanák. Sikeres tender estén egy éven belül jelenhet meg a 16 darab alacsonypadlós, környezetkímélő midibusz az elaggott Ikarus 405-ösök helyett. A pályázaton EEV vagy Euro 6-os besorolású, dízelmotoros vagy hibrid hajtású járművel lehet indulni, de szintén uniós forrásokból később uniós buszok beszerzését is tervezi a közlekedési társaság.

Az egykor 90 darabos midibuszflotta mára 30 tagúra apadt, nagyon gazdaságtalanul üzemeltethető, és megbízhatatlan. Több vonalon műszaki okokból már szóló buszokkal váltották ki a rövid járműveket, de a tömeg- és méretkorlátozások miatt több helyen érdemes lenne újra bevezetni a midiket, ehhez 40-60 darabos flottára lenne szükség. Más hegyvidéki vonalakon (Rózsadomb, Gellérthegy, Testvérhegy) már szintén versenyeztetés folyik a régi kisbuszok cseréjére.