Jön a BKK csodafegyvere a hamis jegyek ellen

Vágólapra másolva!
A BKK is rendszeresen tapasztalja, hogy akár újságosoknál, kisboltokban hamis jegyeket árulnak, de az elektronikus jegyrendszer végleges megoldást jelenthet. 2014-től pedig hőpapírra nyomtatják majd a jegyeket és a bérleteket, amitől a hamisítások visszaszorulását várják.
Vágólapra másolva!

Rendszeresen tapasztaljuk, hogy utasoktól felhasznált jegyeket, lejárt érvényességű bérletet kéregetnek, majd ismét felhasználhatóvá teszik őket – közölte a BKK múlt heti cikkünkre reagálva, amely arról szólt, hogy milyen látványosan árulnak hamisított jegyeket, bérleteket évek óta a Nyugati téri aluljáróban. Ide kattintva olvashat arról, hogy hogyan működik az egyik Nyugati téri csoport.

A hasonló tapasztalatok miatt Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója közel három hónapja egy értékesítés-ellenőrzési szakterület felállításáról döntött, amelynek tagjai próbavásárlásokat végeznek, bliccelve még az ellenőröket is ellenőrzik. A BKK pénztársaiban eddig egyszer sem vásároltak hamisított jegyet vagy bérletet, viszont viszonteladóknál (kisbolt, újságos pavilon) már többször vettek hamisított jegyet és gyűjtőjegyet. A csoport három hónap alatt nyolc esetben tett feljelentést.

Jegyellenőrzések során így is többször találkoznak hamis jegyekkel, bérletekkel (2012-ben 344, 2013-ban eddig 183 esettel találkoztak), viszont problémát jelent, hogy olyan jó minőségűek a hamisítványok, hogy a laikus utasok egyre nehezebben ismerik fel őket. Így egyre gyakoribb, hogy a hatóságok arra hivatkozva szüntetik meg az eljárást, hogy nem bizonyítható az utasok tudatosan csalása.

A BKK szerint az elektronikus jegyrendszer ezekre a visszaélésekre végleges megoldást jelent majd. Ezzel párhuzamosan a 2014 első negyedévétől ütemezetten kihelyezendő új jegy- és bérletkiadó automaták már egy új biztonsági hőpapírra fogják nyomtatni a jegyeket és a bérleteket, valamint a bérletpénztárakban is biztonsági hőpapírra nyomtatott jegyeket, bérleteket lehet majd vásárolni. A biztonsági hőpapír alkalmazásától a hamis termékek jelentős visszaszorulását várják.