Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet szerint a balesetnek köze lehet ahhoz, hogy Sajó Andreát idő előtt felmentették Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói posztjáról. Sajó Andrea szerint az ügynek semmi köze nem lehet a leváltásához.
Vágólapra másolva!

Halálos kimenetelű balesetet okozott az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) napokban leváltott főigazgatója – tudta meg a Magyar Nemzet. Sajó Andrea a céges autóval történt karambolt ugyanakkor nem jelentette a fenntartónak.

Sajó Andreát csütörtökön mentették fel az állásából. A lap szerint ehhez köze van a céges autóval elkövetett halálos balesetnek is. A Magyar Nemzet úgy tudja, Sajó Andrea tavaly decemberben a könyvtári autóval ütött el egy motorost, aki belehalt a sérüléseibe. A motoros egy autókat fosztogató banda tagja volt, és az ütközés előtt meglopta Sajó Andreát.

Sajó Andrea megerősítette a Magyar Nemzet értesülését arról, hogy két motoros támadása után balesetet szenvedett a céges autóval, és hogy az egyik motoros elhunyt. Úgy véli, ennek nem lehet köze a felmentéséhez, mert a baleset magánemberként történt vele, és az ügyben még folyamatban van a nyomozás. Sajó Andreának eredetileg csak 2014 végén járt volna le a megbízatása. A lapnak azt mondta, nem tudja, miért mentették fel, de kérte a döntés megindoklását az Emmitől.

A Magyar Nemzet szerint Sajó megszegte munkaköri kötelességét, amikor nem tett bejelentést a balesetről. A mulasztás akkor derült ki, amikor a kultúráért felelős államtitkárság átvizsgálta a hozzá tartozó intézmények gépkocsihasználatát, és kiderült, hogy az érintett autó az idén egyetlen kilométert sem futott. Sajó Andrea szerint az autó a könyvtár tulajdona, és ahhoz a minisztériumnak nincs köze.

Sajó Andreát 2010. január 1-jével, a Bajnai-kormány idején nevezték ki főigazgatóvá. Korábban ugyanott dolgozott osztályvezetőként.