Gyurcsány közös listát akar az MSZP-vel

Vágólapra másolva!
Közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt a Demokratikus Koalíció a Magyar Szocialista Pártnak - jelentette be újságíróknak Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn azután, hogy az MSZP vezetőivel tárgyalt. A DK a második helyet szeretné az MSZP-DK közös listán.
Vágólapra másolva!

A DK továbbra is az átfogó ellenzéki megállapodás híve közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel, és azt javasolják, hogy erről a célról továbbra se mondjanak le az ellenzéki oldalon. Ám alkalmazkodva az MSZP és az Együtt 2014 múlt heti egyezségéhez, a DK a hétfői tárgyaláson közös MSZP-DK listára és a szocialistákkal közös egyéni jelöltekre tett javaslatot - jelentette be Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

Elképzelésük szerint a választókerületeket és a listás helyeket a pártok támogatottságának megfelelő arányban osztanák fel. Ugyanakkor a DK igényt tartana a közös lista második helyére - ismertette Gyurcsány Ferenc.

Mesterházy Attila múlt héten állapodott meg Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM vezetőjével, hogy pártjaik közösen indítanak jelölteket, de külön listán indulnak. A megállapodás szerint az MSZP vezetője egyeztet a DK-val a további ellenzéki együttműködésről. Bajnai Gordon a hétvégén azt mondta, hogy ha az MSZP átad választókerületetet a DK-nak, az Együtt-PM támogatja majd a DK jelöltjét.

Gyurcsány Ferenc múlt pénteken azt mondta, ha nem lesz megállapodás, akkor a DK önállóan indul a választásokon. "Én nem akarok surranó pályán bekerülni a parlamentbe, én nem akarok kegyelemkenyéren élni, a DK-t nem lehet kivásárolni ebben a dologban egy vagy két vagy három képviselői hellyel" - mondta a volt kormányfő, aki szerint ő fogja vezetni pártja listáját, és Orbán Viktor kihívójaként fog fellépni.