Az ártérben élőkkel fizettetnék meg a gátakat

Vágólapra másolva!
Az óbudai polgármester törvényjavaslata gátépítési hozzájárulást fizettetne az ártérben lakókkal.
Vágólapra másolva!

Az ingatlantulajdonosokra háríthatnák az önkormányzatok a hullámtérben lévő területeket védő gátak építési költségét vagy annak egy részét, ha a parlament elfogadja Bús Balázs KDNP-s országgyűlési képviselő, óbudai polgármester erre vonatkozó törvénymódosító javaslatát. A parlamentnek szerdán beterjesztett javaslat szerint az államnak nem kellene megfizetnie a gátépítési hozzájárulást.

Bús Balázs javaslata indoklásában hangsúlyozta: amikor az önkormányzat - egyébként feladatkörébe nem tartozó - hullámtéri beruházással biztosítja az ott lévő házak árvízvédelmét, akkor az érintett ingatlantulajdonosok feladatát vállalja át. Szerinte ilyen beruházásoknál joggal elvárható, hogy hozzájáruljanak a költségekhez a hullámtérben lévő házak tulajdonosai.

A Főpolgármesteri Hivatal figyelemre méltónak tartja a III. kerületi polgármesternek a hullámtéri gátépítés költségére vonatkozó törvényjavaslatát. Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató szerint a gondolat nem új, a fő kérdés azonban az, hogy például a III. kerületben található, a dunai árvizek által rendszeresen érintett Római-parton miként lehet az ott élőket kötelezni a költségekből való részvállalásra. Szerinte nem lehet egyenlőséget tenni az 1920-as, 30-as évek óta legálisan ott élők és például a szórakozóhelyek között.