Bajnai garantált munkát ígér minden fiatalnak

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon nagyokat ígért egy budapesti sajtótájékoztatón: garantált munkát minden 30 év alattinak, negyedmillió új munkahelyet, nyitott, feljavított felsőoktatást.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon szerdán sajtótájékoztatót tartott Budapesten, ott ígérte meg a garantált munkát minden 30 év alatti fiatalnak. A választási programjuk egyik fő üzenete az, hogy "Gyere haza, maradj itthon!". Az Együtt-PM ezzel a jelenleg külföldön dolgozó fiatalokat akarja megszólítani és hazahívni, mivel az ellenzéki pártszövetség szerint az ő távollétük jelenti a legsúlyosabb problémát ma Magyarországon.

A fiatalok kivándorlásának gondját a "minden problémát propagandaparaván mögé rejtő" Orbán Viktor sem tagadja már - mondta, és megjegyezte, hogy Orbán állításával szemben nem az elmúlt tíz évben alakult ki ez a negatív jelenség, hanem az elmúlt három évben gyorsult fel a folyamat.

Bajnai azt ígérte, hogy kormányra kerülésük esetén minden külföldi nagykövetségen és konzulátuson olyan pontokat nyitnának, amelyeken magyarországi munkát kínálnának a kint dolgozóknak. Emellett programot indítanának a 35 év alatti fiatal magyar vállalkozók segítésére, továbbá egy "új telepes program" keretében támogatnák azokat is, akik felsőfokú tanulmányaik után vissza szeretnének térni abba a hátrányos helyzetű térségbe, ahonnan származnak.

Bajnai elmesélte egy korábbi londoni látogatását, amelyen arról győződött meg, hogy mindenki hazajönne, ha reális lehetőségek várnák itthon. Csakhogy Magyarország ma "felrobbanna", ha az ötszázezer külföldön dolgozó itthon keresne munkát - mondta. Előbb helyre kellene állítani a gazdaságot, ehhez pedig helyre kell állítani a bizalmat és a kiszámíthatóságot, mert beruházásokra van szükség.

El kell érni, hogy Magyarországon dolgozzanak a jó képességű fiatalok, ne külföldön, ennek érdekében pedig radikálisan javítani kell a felsőoktatás minőségét. Közölte, az ágazat támogatását a GDP 1 százalékának megfelelő összegre kívánják emelni, az egyetemeket, főiskolákat pedig társadalmi helyzettől függetlenül mindenki előtt meg akarják nyitni, aki képességei, szorgalma alapján megérdemli.

Bajnai Gordon a munkahelyteremtés fontosságáról is beszélt. Az Együtt-PM negyedmillió új, minőségi és fenntartható munkahely létrehozását ígéri a következő négy évben, emellett vállalja, hogy 2020-ig a 45. helyre hozza fel Magyarország versenyképességét a jelenlegi 63. helyről - mondta Bajnai Gordon, aki a korrupciós mutatókon is javítana: az országot a harmincadik helyhez hozná közelebb a mostani 46. helyről.

Kérdésre válaszolva megerősítette: átalakítanák a jelenlegi egykulcsos adórendszert, amelyet Európa legigazságtalanabbjának nevezett, mondván, a munkavállalók 88 százalékát hátrányosan érintette. Bajnai Gordon elmondta, olyan új adórendszert vezetnének be, amely a minimálbéren élőktől kezdve a jóval az átlagjövedelem felett keresőkig kedvezne. Szerinte így csökkennének a vállalkozások terhei is, a legalacsonyabb keresetűek zsebében pedig havi 8-10 ezer forint maradhat, amelynek elköltése növelné a gazdaság teljesítményét.

"Orbán Viktorral és Simicska Lajossal nincs kiegyezés" - válaszolta újabb kérdésre, hozzátéve ugyanakkor, hogy rajtuk kívül hosszú távon mindenkivel megállapodásra törekszik majd és nem "bosszúállásra". Vagyis - fogalmazott - választási győzelmük esetén nem kell attól félni, hogy az "inga szélesen kilengjen balra". Bajnai Gordon egyébként arra számít, hogy az Együtt-PM húsz százalék körüli eredményt ér majd el a választásokon és így az MSZP-vel képesek lesznek leváltani a Fideszt.
Bajnai Gordont többször kérdezték Gyurcsány Ferenc legutóbbi beszédéről, amelyben elődje azt mondta, "üljön fel a gázsütőre", aki nem elég szenvedélyes. Az Együtt-PM vezetője hangsúlyozta, a jövőben kizárólag Orbán Viktor leváltására kíván koncentrálni és semmilyen formában nem kíván foglalkozni "ellenzéki torzsalkodásokkal". Megjegyezte ugyanakkor: "én úgy gondolok magamra, mint aki szenvedélyesen szereti a hazáját és ezért nagyon sok mindent kész vagyok vállalni, például lejárató kampányokat".