Ebzárlat Kecskeméten

Vágólapra másolva!
Kilencvennapos ebzárlatot rendelet el az illetékes főállatorvos Kecskemét közigazgatási területén, miután veszett rókát lőttek ki egy tanyán. Az intézkedést Kiskunfélegyházára is kiterjesztették.
Vágólapra másolva!

Az ebzárlat 2013. szeptember 13-tól van hatályban, de a közlemény csütörtökön jelent meg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal honlapján. A Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal járási főállatorvosa azért rendelte el az ebzárlatot, mert egy kecskeméti tanyán egy rendellenesen viselkedő, majd kilőtt róka tetemében megtalálták a veszettség vírusát. Ugyanezen ok miatt a rókák lebőrözésének elhagyását is elrendelte a főállatorvos.

Négy nappal később Kiskunfélegyházán is ebzárlatot rendeltek el, miután egy gazdaság udvarára tévedt és az ingatlant őrző kutyák által elpusztított róka ugyancsak veszettnek bizonyult.

Az ebzárlat szabályai szerint az ebzárlat idején a tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetve a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha nem szökhetnek ki onnan. A kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni, továbbá a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni. Az ebzárlat alatt befogott kóbor kutyákat és macskákat hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.