A rejtőzködők elküldenék a Fideszt

Vágólapra másolva!
Stabilan vezet a Fidesz az Ipsos felmérése szerint, és az ellenzék nem is tudja megközelíteni. A bizonytalanok és a pártszimpátiájukat titkolók nagy többsége viszont leváltaná a kormányt.
Vágólapra másolva!

Minimális változásokat mért a pártok támogatottságában az előző hónaphoz képest az ellenzéki együttműködési tárgyalások közben, illetve után végzett közvélemény-kutatása során az Ipsos. A cég foglalkozott az együttműködési egyezséget kötött MSZP és Együtt-PM táborával, és úgy értékeli, hogy a két párt szavazói több fontos kérdésben gondolkodnak szinte azonosan.

A Fideszt a lakosság 27 százaléka támogatja, az MSZP 14 százalékkal a második (a Fidesz 1 százalékot emelkedett, az MSZP ugyanennyit csökkent a korábbi méréshez képest). A Jobbikot augusztusban 8 százalék támogatta, most 6 százalékon állnak. Az Együtt-PM a múltkor 4, most 3 százalékot ért el. Az LMP ezúttal is 2, a Demokratikus Koalíció 1 százalékon áll.

A pártoktól távolságot tartók csoportja 44 százalék, közülük 8 százalék azt sem árulta el, hogy melyik párttal szimpatizál. Az Ipsos szerint a pártok közül választani nem tudók fele kormányváltást akar, egytizedük szeretné csak, hogy a kabinet maradjon. A biztos pártválasztók között a Fidesz 50, az MSZP 25, a Jobbik 11, az Együtt-PM 5, az LMP 4, a DK pedig 3 százalékon áll.

Az ellenzéki pártok támogatói nagyon negatívan ítélik meg Orbán Viktort. Szeptemberben a szocialistáktól 100 fokú skálán 10 pontot, az Együtt-PM támogatóitól 12 pontot kapott. A DK-sok 8 pontot adnak Orbán Viktornak. A titkolózó és aktív bizonytalan választók körében az előbbieknél magasabb, de az átlagos (a lakosság egészében 37 pont) alatti a miniszterelnök népszerűségi mutatója: 25, illetve 31 pont. A kormánypártok támogatói körében 79 pontot kapott Orbán.