Újra felírhatják a háromhavi gyógyszeradagot

Vágólapra másolva!
Szeptembertől az orvos újra felírhat háromhavi gyógyszeradagot a krónikus betegeknek, ha a felírt gyógyszer ára nem éri el az 50 ezer forintot.
Vágólapra másolva!

Szeptember 1-jétől újra lehet három havi gyógyszeradagot felírni a vényekre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

A változás lényege, hogy az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos három hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer legkorábbi kiváltásának időpontját. A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre, vagy receptenként kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani.

A tárca szerint a változtatást azt tette lehetővé, hogy időközben jelentősen csökkent a generikus gyógyszerek árszintje, illetve számos, korábban is kórházban beadott drága gyógyszert tavaly óta a kórházak rendelnek meg a betegeknek. Ezen intézkedés következtében - tette hozzá az egészségügyi államtitkárság - könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása.

Októbertől lehetőség lesz arra is, hogy egy beteg külföldön váltsa ki gyógyszerét. Ezt a vények kölcsönös elismeréséről szóló uniós irányelv hazai szabályozásba ültetése teszi lehetővé. Az orvosnak lehetősége lesz arra is, hogy a kiváltás országában ismert nyelven állítsa ki a receptet.