Vágólapra másolva!
Ismeretlen eredetű étolajat porcióztak hektoliterszám éppen egy Bács-Kiskun megyei üzemben, amikor az élelmiszer-biztonsági hatóság lecsapott. Az olajos palackokat nátronlúggal mosták, de csak kívülről, belülről ki sem mosták őket, csak újratöltötték. 1100 magyar étterembe szállítottak.
Vágólapra másolva!

Egyetlen vonatkozó jogszabálynak sem felelt meg az az étolaj-csomagoló üzem, amelyre csütörtökön a kora reggeli órákban csaptak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai. A hatóság csütörtöki közleménye szerint a Bács-Kiskun megyei üzemre előzetes adatgyűjtés alapján figyelt fel az élelmiszerbiztonsági hatóság kiemelt ügyeket vizsgáló csoportja.

A vállalat egyik telephelyén 1 köbméteres jelöletlen tartályokból csomagolták az étolajat. Az ellenőrzés idején a helyszínen éppen 7000 liter jelöletlen, ismeretlen eredetű étolaj porciózása folyt, további 1500 liter pedig már kiszerelt állapotban volt.

A szennyezett, visszagyűjtött 20 literes kannák külső mosását Nátron lúggal végezték, a folyadékot az erdőbe szivattyúzták. Belső mosás nem történt, a kannákban lévő maradékra töltötték rá az olajat.

A helyszínen elérhető adatok alapján nagyjából 1100 vendéglátóhelyre szállítottak étolajat az ország teljes területén - közölte a Nébih.

A hivatal szakemberei felfüggesztették az üzem tevékenységét, és elrendelték a tételek azonnali visszahívását. A helyszínre kiérkező környezetvédelmi hatóság is megkezdte eljárását, ennek során a teljes étolajkészletet lefoglalták mint veszélyes hulladékot.