Koraszülöttek haltak meg a miskolci kórházban

Vágólapra másolva!
Néhány nap alatt több koraszülött halt meg a Miskolcon található Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban. A hatóságok járványra gyanakodnak, ezért többek között szigorítottak a csecsemőosztály higiénés rendszabályain, és folyamatosan ellenőrzéseket tartanak. A kórház igazgatója szerint szó sincs fertőzésről. Orbán Viktor arra utasította a kórházat felügyelő szerveket, hogy a vizsgálat idejére függesszék fel az igazgazót, a kormány pedig az ügyészségen tesz bejelentést az ügyben.
Vágólapra másolva!

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága az Országos Tisztifőorvosi Hivatalon keresztül 2013. augusztus 8-án azonnali vizsgálatot indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött-Újszülöttpathológiai Centrumában, mert a koraszülött osztályon néhány nap alatt több, igen kis súlyú, nem kellően fejlett koraszülött csecsemő életműködését nem sikerült fenntartani – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

A kórház augusztus 8-án jelentette az eseteket a szakhatóságoknak. „Mivel az esetek halmozódása felvetette egy esetleges fertőzés lehetőségét, az egészségügyi hatóság járványügyi vizsgálatot kezdett.” – írták. A kórház azonnal meghozta a legfontosabb járványügyi intézkedéseket: átszervezték az érintett osztályon az elhelyezést, a higiénés rendszabályok fokozott betartása mellett folyamatos ellenőrzést végeznek, illetve jelentő szolgálatot működtetnek. Csiba Gábor, a kórház igazgatója ugyanakkor a hvg.hu-nak azt mondta, nincs szó semmiféle fertőzésről. Az igazgaztó örül annak, hogy van egy ilyen vizsgálat. "Vizsgálják ki, és várom az eredményt" - tette hozzá.

Az elhunyt koraszülöttektől vett mintákat az OEK Nemzeti Referencia Laboratóriumában jelenleg is vizsgálják. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), illetve a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) megtette a szükséges lépéseket, óvintézkedéseket és erről folyamatosan tájékoztatja az EMMI-t.

A szakhatóságok mellett a miniszterelnök is rendkívüli vizsgálatot rendelt el az ügyben. Orbán Viktor arra utasította dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt, Török Krisztinát a GYEMSZI főigazgatóját, valamint Paller Judit országos tiszti főorvost, hogy haladéktalanul kezdjék meg a helyszínen a vizsgálatot. A Miniszterelnök utasította a GYEMSZI -t, hogy a vizsgálat idejére függessze fel a Kórház igazgatóját. A Kormány az Ügyészségen is bejelentést tesz az ügy körülményeinek kivizsgálására.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hétfőn késő este Miskolcon megbeszélést folytatott az intézményben történt koraszülött-halálesetek miatt. Az államtitkár a megbeszélés után elmondta, hogy életben maradnak azok a betegeket elkülönítő tisztasági, elővigyázatossági intézkedések, amelyeket a múlt csütörtökön, pénteken rendelt el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. Az államtitkár hozzátette, hogy az osztály bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni. Kitért arra is, hogy mindenképpen szeretnék biztosítani a pártatlanságot, ezért Csiba Gábor főigazgató-főorvost állásából felfüggesztették és a vizsgálat ideje alatt Nagy Gábor orvosigazgató veszi át a kórház irányítását.

Nemrég újították fel

A koraszülöttek sorozatos halálozásáról korábban semmi hír nem volt. Az oszályról éppen néhány hete írt a Boon.hu, hogy a koraszülötteket ellátó centruma csaknem 400 millió forintot nyert uniós pályázaton egyebek mellett inkubátorok, intenzív lélegeztetők, infúziós pumpák beszerzésére.

Amennyiben bármilyen információval rendelkezik a kórházban történt halálesetekről, kérjük írjon a [email protected] címre.