Megingott a kormány bizalma Paczolay Péterben

Vágólapra másolva!
Az ombudsmannak jelölt Székely László foglalhatja el Paczolay Péter helyét a Velencei Bizottságban. Az Alkotmánybíróság elnökét vissza nem hívják ugyan, de nem jelölik újra a nemzetközi testületbe.
Vágólapra másolva!

Nem visszahívják Paczolay Pétert a Velencei Bizottságból, hanem nem jelölik újra a tisztségre - tudta meg az Origo. Korábban a Nol.hu arról írt, hogy szerdán a kormányülésen eldőlt, hogy visszahívják Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság elnökét a Velencei Bizottságból. Erre, mint az Origo megtudta nincs is lehetőség, mert a Velencei Bizottságból nem lehet visszahívni a delegáltakat.

A Nol.hu szerint az állandó magyar delegált szinte bizonyosan az a Székely László lesz, akit Áder János köztársasági elnök a múlt héten jelölt alapjogi ombudsmannak. A Velencei Bizottság Magyarország által delegált póttagja, Trócsányi László párizsi nagykövet a Nol.hu szerint visszalépett attól, hogy a testületben elfoglalja Paczolay Péter helyét.

Az Alkotmánybíróság elnökét 2009-ben választotta alelnökévé a Velencei Bizottság, így Paczolay az első magyar tisztségviselője lett az 1990-ben alakult testületnek. A Nol.hu szerint Paczolayval szemben elfogyott a kormány bizalma.