Ózdon lezárták a közkutak egy részét

Egy asszony vizet visz a közkútról Ózdon a Hétes telepen 2013. augusztus 4-én. A helyi önkormányzat június végi döntése értelmében „vízpazarlás” miatt egyes kifolyókat elzártak, míg több csapban szűkítőket helyeztek el.
Vágólapra másolva!
Az ózdi önkormányzat még júniusban döntött arról, hogy korlátozzák a közkutakból a vízvételi lehetőséget, a nagy részüket lezárják, a többiben lecsökkentik a víznyomást. A legszegényebb romatelepeken a házakba nincs bevezetve a víz, az ott élők csak a kutakból jutnak hozzá. Most a legnagyobb melegben hosszú sorokban várnak a vízre.
Vágólapra másolva!

A Facebook közösségi portálon terjed egy segítségkérő felhívás, amely szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon a zömében cigányok lakta városrészben az önkormányzat a napokban a közkutak egy részét lezáratta, egy részében pedig olyannyira korlátozta a nyomást, hogy jelenleg csak minimális mennyiségű víz csordogál. A felhívás szerint a kánikulában a vízhiány miatt embertelen állapotok alakultak ki, a közkutaknál hosszú sorokban várakoznak az emberek, köztük sokan gyerekek.

A Népszabadság információi szerint az eset nagy valószínűséggel annak a júniusi képviselő-testületi ülésnek a következménye, amelyen a városatyák meglepő döntést hoztak a közkifolyók használatát illetően. Az ülésen a fideszes Vitális István képviselő, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke azt mondta: "a közkutak helytelen használata több mint 10 millió forintos kárt okoz évente a városnak, ezért egy munkacsoport most felülbírálta azok szükségességét".

Egy asszony vizet visz a közkútról Ózdon a Hétes telepen Forrás: MTI/Vajda János

Az önkormányzat az év legmelegebb időszakában kezdte alkalmazni a döntést, és a 123 kútból 61-et lezártak, másik 28-nál pedig csökkentették a víznyomást. Fürjes Pál ózdi polgármester a 444.hu-nak azt mondta, hogy egyesek felfújják az ügyet. A közkutak évente 13 millió forint veszteséget okoztak az önkormányzatnak, a fürdést és a pocsékolást pedig meg kell akadályozni. Lehet, hogy az emberek többségének jó érzés lopni, de valakinek meg kell fizetni a vízet - mondta. A korlátozással együtt mindenki ivóvízhez tud jutni, csak nem 50 liter jön a kútból percenként, hanem öt.

A Roma-Magyar Baráti Társaság elnöke hétfőre tüntetést szervez az önkormányzat épülete elé.