Az anyám holtteste helyett embriót küldtek a hamvasztóba

boncterem, hűtőkamra egy bejrúti kórházban
Vágólapra másolva!
Egy budapesti nő megdöbbenve szembesült azzal néhány nappal ezelőtt, hogy nem temetheti el az édesanyját. Az anyja holtteste helyett ugyanis a Semmelweis Egyetemről három olyan zsák került a csömöri hamvasztóba, amelyeken ugyan az anyja azonosítója volt, mégis idegenek testrészeit és embriókat tartalmaztak. A Semmelweis Egyetem szerint sajnálatos csere történt a földi maradványok előkészítésekor, és azonnali vizsgálatot rendeltek el miatta.
Vágólapra másolva!

S. Júlia egy horrorba illő történet miatt lassan két hónapja nem tudja eltemetni az édesanyját, aki június 18-án halt meg. A holttestét most is a csömöri hamvasztóban őrzik, ugyanis ez az egyik bizonyíték egy jelenleg is zajló vizsgálatban.

Az idős nő egy nyugdíjasotthonban halt meg. Halála előtt az orvostudomány javára ajánlotta fel a testét, így miután az asszony meghalt, június 19-én a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetébe került. A jogszabályok azonban lehetővé teszik, hogy a hozzátartozó visszavonja ezt a felajánlást, S. Júlia élt is ezzel, így azt kérte, hogy a testet szállítsák át a csömöri hamvasztóba, hogy utána el tudja temetni.

Embriók és testrészek a zsákokban

S. Júliát - mint azt az Origónak elmesélte - az első sokk akkor érte, amikor a csömöri krematóriumban kérte, hogy a hamvasztás előtt hadd nézze meg a holttestet. A csömöri hamvasztó igazgatója akkor már azt mondta neki, hogy az anyját "azonosítási probléma" miatt nem lehet hamvasztani. Az igazgató ugyanis elárulta, hogy a Semmelweis Egyetemről három zsák érkezett, és feltételezte, hogy abban nem az anya holtteste van, mert ahhoz elvileg nem nyúltak az intézetben.

Még nagyobb sokk érte S. Júliát, amikor ezután visszament a Semmelweis Egyetem anatómiai intézetébe, ahol megmutattak neki egy papírt, miszerint a csömöri hamvasztóba valóban három zsákot küldtek, benne más emberek testrészeivel, embriókkal és orvosi hulladékokkal. Arra nem kapott magyarázatot, hogy került az anyja azonosítója a zsákokra.

A kép illusztráció Forrás: AFP

S. Júliát ezután egy terembe vezették, ahol azonosítania kellett az édesanyját, azaz hiába volt az azonosítója a krematóriumba küldött zsákokon, az intézetben keresgélés nélkül megtalálták. Ezután a Budapesti Temetkezési Intézet segítségével átszállíttatta a holttestet a csömöri krematóriumba. Hamvasztani azonban még nem lehet, mert vizsgálat indult az ügyben, hogy kiderüljön, hogyan cserélhették el a holttesteket, és más esetben is előfordult-e ez a hiba.

Sajnálatos csere történt

Jávor Ervin, a csömöri hamvasztó igazgatója az Origónak nem kívánt nyilatkozni az ügyről, a Budapesti Temetkezési Intézetnél (BTI) pedig szintén nem mondtak semmit. "A BTI Zrt. tájékoztatása szerint a tárgyban vizsgálat folyik, ennek lezártáig nem tudnak nyilatkozni" - válaszolta az Origónak a Budapesti Városüzemeltetési Központ, amelyhez a temetkezési intézet is tartozik.

Megkérdeztük a Semmelweis Egyetemet is, hogyan fordulhatott elő a holttest elcserélésére, és hogyan kerülhetett az azonosító a zsákokra. A Semmelweis Egyetem szerint sajnálatos csere történt. Az egyetem azt válaszolta az Origónak: "a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetéből - az ott folyó oktató- és kutatómunka természetéből kifolyólag - rendszeresen szállítanak hamvasztásra földi maradványokat. 2013. július 30-án a hamvasztásra szállítandó földi maradványok előkészítésekor egy sajnálatos csere történt, amelyre a temetkezési intézetben derült fény".

"Az intézet mélységesen sajnálja a történteket, és a korábbi bocsánatkérését ismét megerősítve ezúton, nyilvánosan is elnézést kér az érintett hozzátartozótól" - írta a Semmelweis Egyetem, amely hozzátette, hogy az egyetem általános rektorhelyettese azonnali hatállyal vizsgálatot indított "a történtek pontos felderítésére és a felelősség megállapítására".