Amerika szerint megbocsáthatatlan dolog történt Szíriában

Vágólapra másolva!
Nem várta meg a hivatalos ENSZ-vizsgálat végét az Egyesült Államok, szerintük nem kétséges, hogy vegyifegyver-támadás volt Szíriában. A Fehér Ház szóvivője közölte: Obama mérlegeli, hogy mi legyen a megfelelő válasz.
Vágólapra másolva!

A vegyi fegyverek szíriai bevetése tagadhatatlan és megbocsáthatatlan - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter Washingtonban.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Szíriában a vegyi eszközök nagyszabású és válogatás nélküli bevetése történt, amit "erkölcsi szemérmetlenségnek" minősített, és sürgette az elkövetők felelősségre vonását. "Olyan fegyverek nagyszabású és válogatás nélküli alkalmazásáról van szó, amelyekről a civilizált világ már régóta úgy döntött, hogy soha többé nem szabad alkalmazni őket, és ezt a meggyőződést olyan országok is osztják, amelyek ezen kívül kevésben értenek egyet" - mondta.

Kerry hangsúlyozta, hogy minden országnak ki kell állnia a nemzetközi jog által tiltott vegyi fegyverek bevetése miatti felelősségre vonás mellett. Emlékeztetett arra, hogy Barack Obama elnök prioritásként tekint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására és hogy figyelmeztette az Aszad-rezsimet: következmények nélkül nem lehet megsérteni a nemzetközi normákat.

A külügyminiszter azt mondta, miközben az elkövetkező napokban folytatódik majd a pótlólagos bizonyítékok gyűjtése és értékelése, az eddigi információk arra utalnak, hogy "Szíriában vegyi fegyvereket alkalmaztak". Mint mondta, "tudjuk, hogy ezen vegyi fegyverek felett a felügyeletet a szíriai rezsim gyakorolja" és Damaszkusz rendelkezik az ilyen támadások végrehajtásához szükséges rakétákkal is.

Kerry a legutóbbi vegyi támadás eltussolásának kísérletével és a bizonyítékok módszeres megsemmisítésével vádolta meg Damaszkuszt, amely - miközben öt napon át feltartóztatta az ENSZ ellenőreit - folyamatosan ágyúzta az incidens helyszínét. Az amerikai külügyminiszter szerint a szíriai rezsim túl későn adta meg a munkához való engedélyt a világszervezet szakérőinek. Kerry szerint az ellenőrök elleni támadás tovább rontott a szíriai rendszer szavahihetőségén.

Tagadhatatlan, hogy Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be és kevés a kétség afelől, hogy ezt a szíriai kormány tette - jelentette ki Washingtonban Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Carney szerint Barack Obama amerikai elnök mérlegeli, hogy mi legyen a megfelelő válasz a vegyi fegyverek alkalmazására, de még nem döntött arról, hogy miként válaszoljon. Az elnöki szóvivő nem említett határidőt azzal kapcsolatban, hogy Obama mikor hozza majd meg a döntését.

Az Indonéziában tartózkodó Chuck Hagel védelmi miniszter úgy fogalmazott: "Az Egyesült Államok a szíriai helyzettel kapcsolatban minden lehetőséget mérlegel. Együttműködünk szövetségeseinkkel és a nemzetközi közösséggel". A Hagel által használt megfogalmazás szerint az Egyesült Államok lépései - ha lesznek ilyenek - "összhangban állnak majd a nemzetközi közösséggel, és a jogi indokoltság keretein belül lesznek".

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy noha az elnök döntését előkészítő hivatalos személyek tudatában vannak az ügy sürgősségének, a kormány nem szabott határidőt a döntés meghozatalára. Az időtényezővel kapcsolatban Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára azt hangsúlyozta, hogy "minden óra" fontos a Szíriában tartózkodó ENSZ-ellenőrök által elvégzendő munka szempontjából. Elmondta, hogy a szakemberek, akikre eddig be nem azonosított orvlövészek támadtak, "nagyon értékes" bizonyítékokat gyűjtöttek a Damaszkusz környéki múlt heti állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínén.

Ban elmondta, hogy utasította Angela Kanét, az ENSZ leszerelésügyi főbiztosát, hogy mind a szíriai kormánynál, mind az ellenzék képviselőinél "erőteljesen tiltakozzon" az ellenőrök konvoját ért támadás miatt.

Obama korábban erőteljes fellépést ígért arra az esetre, ha az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket alkalmazna, s ezzel átlépné az Egyesült Államoknak az elnök által "vörös vonalként" emlegetett tűréshatárát. Erről, és az előzményekről itt olvashatnak bővebben.