A minisztérium sem parancsol a baktériumoknak

Vágólapra másolva!
A héten még biztosan nem lesz eredmény a miskolci koraszülött-osztályon végzett laborvizsgálatokból, a lezárulásuk a legkorábban a jövő hétre várható.
Vágólapra másolva!

A miskolci koraszülött-osztályon bekövetkezett sorozatos halálesetek ügyében zajlanak a laborvizsgálatok, de a héten még nem várhatók eredmények - közölte az ÁNTSZ és az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) is az Origo érdeklődésére. A legkorábban a jövő héten hétfőn zárulhatnak le a vizsgálatok, de az is lehet, hogy később, a baktériumok vizsgálatának ugyanis nem nagyon lehet határidőt szabni.

Augusztus 5-14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. Az intézményben rendkívüli vizsgálatot rendeltek el, a kórház igazgatóját felfüggesztették, az osztályon szigorú járványügyi, illetve higiénés biztonsági intézkedéseket vezettek be. Egyelőre csak találgatások láttak napvilágot arról, hogy mi okozhatta a rendkívüli eseteket. Az ÁNTSZ pénteken azt közölte, hogy már közel száz laborvizsgálatot végeztek el, és a munkát a hosszú hétvégén is folytatják. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) négy különböző laboratóriumában 16 mikrobiológus szakember dolgozik, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálata is zajlik.