Bekérették a Külügyminisztériumba a román nagykövetet

Vágólapra másolva!
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a hivatalába kérette Románia budapesti nagykövetét, Victor Miculát.
Vágólapra másolva!

Szóbeli jegyzékben utasította vissza Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára Titus Corlatean román külügyminiszter keddi marosfői nyilatkozatát, amelyben a politikus azt mondta, hogy a magyar nemzeti összetartozásról szóló törvény "a Kárpát-medence magyar nemzet számára való visszaszerzésének stratégiáját" tartalmazza, és "a versailles-i békerendszer megkérdőjelezését" célozza.

Az említett törvény szövege Németh Zsolt szerint ennek pontosan az ellenkezője.

A Külügyminisztérium visszautasította és cáfolta Titus Corlateannak a magyar állampolgársági törvénnyel kapcsolatos nyilatkozatát is.

A román külügyminiszter egy héten belül a második román politikus, aki durván beszólt Magyarországnak, illetve a magyar politikusoknak: hétfőn Traian Basescu román elnök beszélt arról, hogy "a magyarországi politikusok nagyon pofátlanokká váltak, ezért valószínűleg a jövőben nem járulunk hozzá a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor megtartásához". Ezt később azzal az ígérettel is megtoldotta, hogy Románia kész szerepet vállalni a régió feszültséggócává vált Magyarország rendreutasításában.